Argentina: La Chispa väljer CWI

2010-12-16 14:32:14
Sebastian representerar den trotskistiska organisationen La Chispa (Gnistan) i Argentina, som under CWI:s 10:e världskongress valdes in som sympatiserande sektion i Committee for a Workers’ International. Med dem finns CWI nu representerat i flera delar av Latinamerika, som Brasilien, Chile, Venezuela och Bolivia.

– Vi är en grupp kommen ur den trotskistiska rörelsen, som har starka rötter i Argentina. La Chis­pa är framförallt baserad i industriarbetarstadsdelen Bahia Blanca i Buenos Aires södra delar, säger Sebastian.
– Vi har medvetet inriktat vårt arbete till industrierna och indu­striarbetarklassen. Detta då det framförallt är här radikaliseringen är som starkast. Bara i Bahia Blan­ca har det ägt rum ett 20-tal strejker och arbetarprotester i år. Vi utför kontinuerligt besök på indu­strierna och sprider vår propagan­da.
– Detta har skrämt fackföre­ningsbyråkratin, som är knuten till regering och företagsledning. De har kallat på polis för att köra bort oss, men då vi fortsatt med vårt arbete har de lejt huliganer till att attackera och köra bort oss.

– Vid ett tillfälle klev arbetarna in och försvarade kamraterna mot huliganerna. Detta är ett vanligt återkommande problem för den argentinska vänstern. Det officiel-la facket CGT är en maffialiknan­de arbetsgivar- och regeringsupp- bunden organisation som snarare arbetar för att hålla arbetarna på mattan än att stå på arbetarklassens sida, konstaterar Sebastian.
Detta kunde inte minst ses den 20 oktober, då Mariano Ferreyras, medlem i ett oberoende järnvägsfack, mördades.
Många är övertygade om att järnvägsföretagen, uppbackade av polisen och den fackliga byråkratin, låg bakom mordet.
– Dagen efter mordet samlades 60 000 i en massiv protestdemonstration, bara några dagar ef- ter 20 000.
– Vad som behövs i Argentina, i likhet med stora delar av värld­en, är ett nytt arbetarparti, ett revolutionärt socialistiskt massparti, avslutar Sebastian.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!