Armin måste få stanna

2013-01-28 12:12:02


Starkt engagemang för Armin.

– Kan ni garantera att Armin inte dödas när ni skickat honom till Iran?
På den frågan svarar Migrationsverket otroligt nog nej och beslutar sig ändå för att utvisa honom nu på lördag!

Peder Forsberg var mycket skarp i sitt tal för sin vän Seydarmin ”Armin” Rezadoust när han kokade ned allt prat till vad det egentligen handlar om, vad är den svenska asylrätten värd när alla ord är sagda och flygpla­net står klart för start för att ta en regimkritisk sundsvallskille till diktatu­ren i Iran?

Engagemanget för att stoppa avvisningen av Armin är mycket stort i Sundsvall sedan Migrationsverkets planer kommit ut i media. I onsdags samlades cirka 150 personer på ­Stora torget för att protestera mot att Migrationsverket tänker sätta Armin och hans sjuka mamma på ett plan till diktaturen i Iran nu på lördag den 19 januari. Armins historia är att han och hans mamma kom till Sverige för fyra år sedan för att hälsa på en moster. Samtidigt utbröt stora orolig­heter under valet i Iran.
Hans pappa, som var politiskt aktiv och motståndare till regimen, hämtades av polis och försvann spårlöst. Familjen är övertygad om att han har dödats. Anhöriga i Iran avrådde nu mor och son från att återvända till Iran och de sökte asyl i Sverige. Sedan dess har fyra år gått i ovisshet, med psykisk press som för Armins mamma har lett till ­sjukdom.
Armin, som i dag är 20 år, ­startade ett nytt liv, utbildade sig, skaffade sig fritidsintressen som teater och har fått många vänner i Sundsvall.
Samtidigt har han inte varit rädd för att kritisera diktaturen i Iran, både i sin blogg och på facebook. Migrationsverket har lagt bevisbördan på mor och son och avvisar dem för att inte ha kunnat dokumentera sin historia med intyg från Iran.
Det kan ju vem som helst kan begripa är omöjligt när man som nu dessutom riskerar att förlora sin asyl och sändas tillbaka till den diktatur som man förväntas be om intyg angående sin oppositionsstatus. Även fden örra klasskompisen Anna ­Westin höll ett starkt tal mot utvisningsplanerna.
Julia Sivertson, teaterkompis med Armin, uttryckte vad många kände:
– Det är ofattbart att man får ­göra så här!

När Europadomstolen i slutet av veckan avslog Armins överklagande av Migrationsverkets beslut tvinga­des Armin gå under jorden.
– Armin mår fruktansvärt dåligt över att man inte tror på honom. Men på något konstigt sätt har vi lärt oss att blunda i det här landet, säger vännen Peter Forsberg till ­Dagbladet.
Armin och hans vänner fortsätter kampen för familjens rätt till asyl.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!