Asylboende i Frånö: ”Det är värre än ett fängelse”

2015-09-02 15:47:41

foto: Joseph Kranak / Flickr CC
Asylboendet är värre än ett fängelse. De boende säger att det finns vägglöss och att allt är slitet.

– Här finns vägglöss, vi har tre toaletter, allt är slitet, det är värre än ett fängelse säger Osman Ismael från krigets Syrien till SVT Västernorrlands tittare.

Flyktingarna som placerats på Migrationsverkets boende i Frånö har sedan länge fått nog. Den gamla rödteglade byggnaden  på vägen till Kramfors var en gång ett vandrarhem med glassförsäljning och påfåglar på gården. Sedan blev underhållet eftersatt och byggnaden såld till HK Partners som sedan hyrt ut lokalerna och kasserat in miljoner från Migrationsverket.
Under de senaste två åren har varje ny boendegrupp försökt göra sin röst hörd. De har fått stå ut med vägglöss, smuts och mögel, trasiga fönster, två-tre tvättmaskiner och få användbara toaletter (varav några också används för duschning) på 100 boende, varav flera är barnfamiljer. Detta utan att ägarna av boendet, HK Partners, eller Migrationsverket har sett till att åtgärda missförhållandena. Därför fortsätter protesterna.
Under sommaren har asylsökande från Frånöboendet genomfört en sittstrejk på torget i Kramfors och för två veckor veckan protesterade de igen.  
 
Migrationsverket har inspekterat boendet i augusti och platschefen i Kramfors, Ceccilia Borg, säger till SVT att de inte har några allvarliga invändningar i hur boendet sköts.
Som vanligt i den här branschen var det omöjligt att få tag på ägarna HK Partners för en kommentar, men deras lokale representant sa kort till SVT att de uppfyller Migrationsverkets krav. Asylboendet i Frånö är godkänt för 106 platser och är idag fullbelagt. Stockholmsbaserade HK Partners håvade förra året in 17 miljoner kronor från Migrationsverket på uthyrningen i Frånö. I år siktar de på 21 miljoner kronor.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv anser:
Asylsökande slår ur underläge. De står i en extrem beroendeställning och psykisk press i sin ansökan om uppehållstillstånd. De är utblottade efter månader och år i en flykt som kostat dem alla besparingar. På ett asylboende som Frånö där det serveras mat får de en dagligt bidrag på 24 kronor.
De människoovärdiga boendeförhållanden som har avslöjats på Frånöförläggningen tack vare de asylsökandes egna protester ska inte få förekomma.
Framförallt ska inte Migrationsverket fortsätta betala ut miljontals kronor till hänsynslösa profitörer av bristen på asylboende.
De asylsökande på boendet är ett föredöme som inte likt Migrationsverket tiger still utan kämpar för ett fungerande boende. För det ska de ha allt vårt stöd! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!