Asyldebatt avslöjade politiker

2009-06-24 10:42:22
Samtliga riksdagspartier samt Rättvisepartiet Socialisterna bjöds in till att delta i en debatt om asylpolitiken och rasismen i Sverige.

När debatten väl började fanns ­endast Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Kristdemokraterna (KD) och Centerpartiet (C) representerade.
– Vi behöver EU för att få fram en mer gemensam asylpolitik, börja­de Kd.
– Jag ser snarare EU som en del av problemet. EU har kommit närmare en gemensam asylpolitik, steg för steg har man närmat sig varandra och resultatet har blivit högre murar och försämrad rätt till asyl, svarade Kristoffer.
Till en man som Migrationsverket vill utvisa till Iran svarade Mats (Kd):
– Du måste lita på att Migrationsverket tagit rätt beslut.
I frågan om extremhögern och fascistiska partiers framväxt i Europa svarade både Kd och C att ”Det är tur att de inte är så stora i parlamentet”. Men faran med extremhögern är inte hur stora de är i EU-parlamentet utan att de stora etablerade partierna tar efter deras politik, som Kristoffer påpekade. Ett tydligt exempel är SD.
– De sitter inte i riksdagen, men deras politik har ändå tagit sig dit, Moderaterna och Folkpartiet tävlar om SD-väljare genom att lägga det ena rasistiska förslaget efter det andra och Socialdemokraterna följer efter.
Att så många som nära 150 personer kom till debatten visar hur viktig frågan om asyl och antirasism är. Vi kommer att fortsätta kampen för asylrättens återinförande.
Tofig Mohammadi
Iranska flyktingars riksorganisation

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!