Asylrörelsen i Norrbotten – kamp och vinster

2013-05-29 12:58:54
Sedan 2010 har Asylrörelsen i Norrbotten kämpat för rätten till asyl. Tillsammans med de asylsökande själva har strider vunnits, skandaler avslöjats och utvisningar stoppats.

I maj 2010 höll Asylrörelsen ett seminarium i Boden med 50 ­deltagare. Politiker och Migrationsverket ställdes mot väggen av asylkämpar och asylsökande.
Juni 2010 demonstrerade Asylrörelsen genom centrala Boden när utvisningsministern Tobias Billström besökte Migrationsverket. Protesterna fortsatte inne på Migrationsverkets kontor, där ­ministern tvingades att gå med på ett möte med en delegation från Asylrörelsen.
Asylrörelsen demonstrerade i juni 2010 utanför polishuset i Luleå efter att asylkämpen Hameed Al-Oba­idi, asylsökande från Irak, satts i förvar. Med hjälp av Asylrörelsen kunde Hameed släppas från ­förvaret i november.
Hösten 2010 avslöjade Asylrörelsen i lokalmedia de ­fruktansvärda förhållandena på flyktingförläggningarna på Prästholmen och AF1/ rotorvägen i Boden.

I november 2010 genomförde Asylrörelsen tillsammans med asylsökande två sittstrejker på Migrationsverkets kontor i Boden. Båda strejkerna genomfördes under hela dagen. Den första hade ett 70-tal deltagare, den andra ett 30-tal. Strejkerna tvingade fram förbättringar på flyktingförläggningen på AF1/rotorvägen för ett drägligare boende.
I december 2011 togs flera irakis­ka flyktingar från Boden till förvar av polisen. Asylrörelsen agerade snabbt med en demonstration utanför polishuset i Luleå. Asylrörelsen höll kontakt med asylaktivister från Stockholm, som försökte stoppa utvisningarna på Arlanda. Tyvärr kunde vi inte stoppa utvisningen. Men Asylrörelsen lyckades hålla kontakten med en av de asylsökande iraki­erna som med hjälp av asylrörelsen nu är tillbaka i Sverige och har fått uppehållstillstånd.
Under 2012 kunde Asylrörelsen med hjälp av nya bevis och politisk kampanj stoppa utvisningen av Ali Akbar, politisk flykting från Iran.

Sedan 2010 har Asylrörelsen i Norrbotten väckt opinion i media för ett återinförande av rätten till asyl.
Vi har placerat flyktingars histo­rier och situationer i ljuset, vi har avslöjat svenska statens ageranden, vi har kunnat visa på vilka ­situationer flyktingar flyr ifrån och utvisas till.
Asylrörelsen har bjudits in och deltagit som talare på demonstratio­ner och seminarier mot rasism och högerpolitik i Luleå och Piteå samt Uleåborg i Finland.
Under Norrbottens första pridefestival i Luleå 2012 deltog Asylrörelsen på seminariet om HBT-flyktingars situation.
Våren 2013 har Asylrörelsen deltagit med de hungerstrejkande af­ghanerna för att ge fullt stöd till de strejkandes kamp för rätten till asyl.
Asylrörelsen har i Norrbotten bedrivit kamp, vunnit och kommer att fortsätta med att kämpa för rätten till asyl – tillsammans bygger vi en landsomfattande och internatio­nell massrörelse!
Raymond Ohlson 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!