Asylrörelsen i Norrbotten växer

2012-02-01 16:37:57
Ett ökat antal massutvisningar och sveket från Miljöpartiet, när de satte sig i knät på regeringens skoningslösa asylpolitik, har resulterat i ett uppsving för asylkampen.

– Fler och fler säger att det har gått för långt, för länge sedan. I täten står många asylsökande som själva tar del i asylkampen, säger Raymond Ohlson, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Asylrörelsen i Norrbotten.

Linda Albag, som själv kom till Sverige för 9 år sedan som politisk flykting från Syrien, har nyss börjat engagera sig i Asylrörelsen. Hon riktar kritik mot Migrationsverket och staten:
– De tar inte hänsyn till barnen, t ex när polisen går in och griper mamman eller pappan när barnen ser på.

Den senaste tiden har Asylrörelsen i Norrbotten demonstrerat utanför häktet i Luleå, dit ett 15-tal personer fördes efter en razzia i Boden. De som greps var asylsökande som skulle tvångsutvisas till bl a Irak. En av personerna, som dessutom är sjuk och tvingas använda kateter, misshandlades av en av poliserna som skulle utföra gripandet.
NSD skrev om hur mannen som sträckte sig efter sin kateter blev sparkad mellan benen av polisen. Fallet utreds nu av Riksenheten för polismål.
Tvångsutvisningen uppmärk­sammades med kort varsel i Boden och Luleå med ljusmanifestationer.
Nu gör Asylrörelsen en kraftsamling i och med den demonstration som kommer att hållas under lördagen i Boden.
– Vi har folk som kommer från olika delar av Norrbotten: Boden, Luleå, Råneå bland annat. Vi vill demonstrera för att väcka frågan om att få tillbaka rätten till asyl, för som det är i­dag är den helt enkelt avskaffad av borgarna. Vi går under parol­len ”Den som flyr har inget val” för att visa på den rasistiska rökridå som regeringen vill skapa i SD:s kölvatten, säger Raymond Ohlson.
RS Boden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!