Asylsökande ger inte upp

2010-12-01 17:18:54
Måndagen den 29 november arrangerades det ännu en sittstrejk på Migrationsverkets kontor i Boden av de asylsökande som kämpar för lägenheter. Migrationsverket är under press då fallet har uppmärksammats i media den senaste tiden.

Migrationsverket har gett efter i små delmål för drägligare boende för de asylsökande på förläggningen AF1. Man har exempelvis löst problemet med att alla måste gå från förläggningen till stan för att kolla sin post på Migrationsverket varje dag. Nu levereras posten till förläggningen.
RS medlemmar som deltog i strejken var med och talade med verkställande chefer på Migrationsverket och pekade då bland annat på Migrations­verkets möjlighet att sätta press på hyresbolagen. Kamraterna lovade Mi­grationsverket att protesterna kommer att fortsätta till dess att kraven möts.

Under de samtal som RS har haft med de asylsökande har det nu även framkommit att Migrationsverkets personal hånar och trakasserar de sökande, till exempel under intervjuer, samt att man säger att de sökande ”borde vara tacksamma och inte kla­ga”.
Kamraterna lovade bland andra en av de chefer som deltog i samtalen under måndagen att upprätta anmälan mot Migrationsverket varje gång som detta händer.
Att migrationsverket attackerar de asylsökande med sådana utfall visar tydligt på hur Sverigedemokraternas rasistiska högerpolitik är en smitta som sprider sig genom hela den statli-ga apparaten.

RS planerar tillsammans med de asylsökande fler aktioner som är riktade mot Migrationsverket, kommun­politiker och det kommunala hyres- bolaget som vägrar att hyra ut de tomma lägenheter som finns.
Raymond Ohlson

 RS kämpar för ▼

  • Lägenheter till asylsökande, inte nya flyktingläger – behov före vinst.
  • Stoppa statlig och kommunal segregationspolitik.
  • Rätt till arbete för asylsökan­de (AT-UND) nu.
  • Återinför rätten till asyl. Amnesti åt gömda flyktingar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!