Australien: Flyktingar behandlas värre än djur

2016-08-17 13:55:05

foto: Takver / Flickr CC
Många har demonstrerat för asylrätten även i Australien.

Det råder extrema missförhållanden i Australiens privatägda flyktingläger utanför landet, särskilt på ön Nauru. Det visar över 2 000 läckta rapporter på över 8 000 sidor som The Guardian offentliggjorde den 10 augusti.

Det handlar om omfattande och extremt allvarliga händelser: övergrepp mot flyktingbarn, sexuellt våld och övergrepp mot framför allt unga kvinnor, självskadebeteende och -försök samt självmord, överfall mot flyktingar och vedervärdiga levnadsförhållanden som flyktingar tvingas leva under. Bland annat har flyktingar nekats sjukvård och toalettbesök, haft sina boenden infesterade av olika skadedjur som kackerlackor med mera.

Speciellt flyktingbarnen är hårt drabbade, där 51,3 procent av fallen som de läckta rapporterna täcker handlar om våld, övergrepp och andra incidenter riktade mot barn. Totalt visar rapporterna sju fall av sexuella övergrepp mot barn, 59 fall av övergrepp mot barn, 30 barn som har självskadat sig själva och 159 fall av hot om att självskada sig själva. Barn har blivit slagna i ansiktet av vakter, fått duscha i fyra istället för två minuter om vakterna har fått sexuella tjänster i utbyte och andra fruktansvärda händelser.
”Hennes förfrågan [om att få duschtiden förlängd] accepterades på villkor att hon gick med på sexuella tjänster. Det var en manlig vakt som krävde detta. Säkerhetsvakterna vill titta på när pojkar och flickor duschar”, står det i rapporten.
Traumatiserade barn har blivit utsatta för andra hemskheter. En flicka som hade fått sina läppar igensydda blev till exempel utskrattad av vakter.
Framför allt är det de anställda själva på flyktinglägren som framkommer med uppgifterna i rapporterna – lärare, vakter, medicinsk personal, handläggare med flera.

De flyktingläger som Australien har utanför landets gränser drivs av privata företag – Broadspectrum och dess underleverantör Wilson Security. De hävdar själva att de förbättrar förhållandena i lägren och att de höjer levnadskvaliteten på öarna, men snarare är det motsatta sant. Deras läger och förvar har tidigare beskrivits som tortyr, och tidigare avslöjanden har visat hur flyktingarna får utstå mobbning och otillräckliga faciliteter, att dussintals självmord har ägt rum och att självstympning är vanligt. Många har hållits i lägren i åratal, vilket har lämnat flyktingar med extrema psykiska hälsoproblem.
Det är dessa slags inhumana läger utanför nationsgränserna som rasisten och människohataren Kent Ekeroth från Sverigedemokraterna (SD) har förespråkat. Det är en sådan slags omänsklig politik som det rasistiska högerpartiet SD står för.
I Australien kostar dessa läger omkring 8 miljarder kronor varje år, vilket finansieras av skattepengar. Likt i Sverige tillåts privata företag tjäna stora pengar från skattebetalarnas plånböcker på människors, som i detta fallet är ofta traumatiserade flyktingars, lidande.
Regeringen i Australien har gjort allt för att hålla tillbaka uppgifter om förhållandena i de olika flyktinglägren, men dessa nya och tidigare oemotsvarade avslöjanden kommer som en kalldusch för regeringen. De menar själva på att detta dock inte stämmer, att uppgifterna är ”obekräftade uppgifter, uttalanden och påståenden – inte fakta”. Detta är dock bara ett taffligt försök att stå emot svallvågorna av kritik som nu sköljer över dem. Men kritik enbart i ord räcker inte.

Rättvisepartiet Socialisterna och vår international CWI kämpar för ett stopp på denna brutalt inhumana flyktingpolitik som äger rum runtom i världen. Flyktingar skuldbeläggs för kapitalismens alla fasor och används av etablissemanget som ett sätt att rättfärdiga och driva igenom försämringar för alla. De spär dessutom på rasismen vid varje tillfälle de kan. Men det är de imperialistiska krigen och jakten på ökade profiter genom att exploatera och roffa åt sig naturtillgångar, mineraler och annat som har skapat den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget.
Mot detta måste en enad rörelse för solidaritet, rättvisa och socialism byggas upp som kan kämpa för ett värdigt samhälle för alla de av klassamhället förtryckta grupperna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!