Avgå Bildt!

2007-03-05 12:59:00
Ett minimikrav på en utrikesminister är att kunna ge sin regerings syn på de viktigaste krishärdarna runt om i världen – utan misstanke om jäv eller personlig vinning. De senaste turerna kring Carl Bildt har visat att han inte uppfyller detta grundläggande kriterium.

Ta Irak-konflikten. Carl Bildt satt så sent som 2003 med i lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq" (CLI). Gruppen, vars kärna hade starka kopplingar till amerikansk vapenindustri och den religiösa högern i USA, hade som uppgift att popularisera den amerikanska invasionen av Irak. Bildt satt dessutom i styrelsen för företaget Legg Mason, som i sin tur har stora intressen i amerikansk krigsindustri. I Expressen förekommer dessutom uppgiften att Bildt tagit jobbet inom CLI för att senare erbjudas ett toppjobb av USA i återuppbyggnaden av Irak. När Bildt uttalar sig i Irak-frågan; vem företräder han? Svensk regering, amerikansk regering eller amerikansk vapenindustri?

Nu begränsar sig inte Bildts personliga ekonomiska intressen till Irakkonflikten. I Sudan har länge ett inbördeskrig härjat. Folkmord, säger vissa. Etnisk rensning för att ge fritt fram för oljebolagen, säger andra. Hur som helst gör Bildts kopplingar till Lundin Petroleum, som har stora ekonomiska intressen i Sudan, att man även i detta fall inte kan undgå att fråga sig vem ministerns uppdragsgivare är. Regeringen eller oljeindustrin?

Enligt tidningen Expressen har Bildt också kopplingar till en Turkiet-fond som investerat en stor summa i ett företag kontrollerat av den turkiska militären (som under 90-talet anklagats för att ligga bakom ett stort antal försvinnanden och mord i landet). Återigen: När frågan om demokratin i Turkiet diskuteras, i samband landets eventuella EU-medlemskap – vilka åsikter för Bildt fram? Den svenska regeringens eller de åsikter som bäst gynnar ministerns affärer?

Rättvisepartiet Socialisterna deltog i protesterna mot USA:s krig mot Irak. Men att vi nu anser att Bildt bör avgå har inte med vår kritik av kriget i Irak att göra. Ingen regering kan ha en utrikesminister som i så många frågor kan misstänkas för partiskhet, på grund av ekonomiska intressen, i så många avgörande frågor. Avgå Bildt.

Davis Kaza
Rättvisepartiet Socialisternas Ungdomsförening

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!