Avstamp för fortsatt klimatkamp

2016-01-20 15:48:45

foto: Michael Lehmann / Flickr CC
Kampen för att rädda klimatet måste fortsätta i såväl Sverige som i resten av världen.

Att över 100 deltagare slöt upp på KlimatSveriges möte i ABF-huset i Stockholm den 14 januari vittnade om ett starkt intresse för fortsatt klimatkamp. Det var till och med fler än som deltog på förberedelsemötena strax innan klimatmanifestationen den 29 november och klimatmötet i Paris. Liknande möten hölls samma dag i Göteborg och  i Malmö. 

De inledande korta utvärderingar som gjordes av Parisavtalet på mötet i Stockholm – varav en anmärkningsvärt optimistisk av Greenpeace och en betydligt mer kritisk av Jordens vänner – speglar de skillnader som också finns i den internationella klimatrörelsen. Det återstår att se hur några av de mest kampvilliga 59 organisationerna i KimatSverige lyckas utveckla en rörelse av rörelser som verkligen kan ta tag i mobiliserande frågor och påverka opinionen.

En uppsjö av idéer om nya eller fortsatta kampanjinitiativ bäddade hur som helst för livliga gruppdiskussioner. Dessa handlade om allt från en kampanj mot Vattenfalls brunkol i Tyskland som leds av Greenpeace och aktioner mot Sveriges tämligen okända kolkraftverk i Värtan till en fortsatt kampanj för ett annat trafikval i Stockholm där Förbifart Stockholm stoppas till förmån för en stor satsning på den lokala kollektivtrafiken. Även deltagande i en ockupation av Europas största brunkolsfält i Tyskland i maj behandlades. 

Andra initiativ som diskuterades var en ambulerande teater av Scenkonstgruppen, hållbarhetshäng för unga av gruppen Push, en fortsatt ”medborgarutredning” av Klimat­aktion, Klimatfilmfestivalen 2016 och en fortsatt kampanj för Divestering av en grupp som kallar sig FossilFree.

Greenpeace inledde bara några dagar senare, den 18 januari, årets kampanj mot Vattenfalls planerade försäljning av sin tyska brunkolsverksamhet med att öppna ett upplyst växthus på Vasagatan utanför Näringsdepartementet.

I diskussionen om fortsatt kampanj mot Förbifart Stockholm och för kollektivtrafiken finns en stark opinion för att fortsätta de kampanjer, som förra året arrangerades av förortsföreningar och nätverk som Norra Järva Stadsdelsråd, grannskapsföreningen Trevliga Porkala och initiativgruppen Gräv ner Förbifarten i Hjulsta tillsammans med klimataktivister i Stoppa Förbifarten, Klimataktion, Jordens vänner och 7 Generation Framtid med flera. 

I protest mot nedskärningarna och den föreslagna chockhöjningen av SL-kortet inom kollektivtrafiken genomfördes även en demonstration mot landstingets budgetfullmäktige tillsammans med SEKO:s fackföreningar inom kollektivtrafiken, i en typ av samarbeten som förhoppningsvis kan utvecklas ytterligare under 2016. 

Aktivister inom Jordens vänner, Greenpeace, 350.org och 7 Generation Framtid föreslår också någon form av civil olydnadsaktion mot Förbifart Stockholm.
– Vi behöver dra en röd linje mot ett infrastrukturprojekt som faktiskt är oförenligt med klimatmålen, menade Adi Musabasic från Jordens vänner.

Ett annat lite mer humoristiskt förslag från Jan Strömdahl med stöd av Naturskyddsföreningen i Stockholm, Klimataktion, Kollektivtrafikant Stockholm och Jordens vänner/Alternativ stad gällde att utlysa en tävling om bästa svar på frågan vad Förbifartens mark och tunnlar kan användas till i framtiden, när den inte kommer att kunna användas för trafik.

På mötet fanns även ett brett stöd för mitt förslag om ett öppet brev till Trafikverket med krav på att lämna ut den 120-sidiga klimatrapport av deras egna tjänstemän, som var tänkt att ingå i underlaget till en infrastrukturproposition för årsperioden 2018-2029, men som enligt Ekot den 11 december har stoppats av Trafikverket. 

Diskussionen om hur vi kan smida ihop en gemensam kampanj fortsätter närmast på torsdagen den 28 januari kl 18 på ett möte hos Stoppa Förbifarten, Norrbacka­gatan 80. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!