”Avtalet ett jättenederlag!”

2011-06-01 12:23:11


– Hittills har alla förare jag träffat skrivit på uppropet, sä­ger Petri Myllykoski, och flera hundra förare vid garagen i Tyresö, Botkyrka, Haninge och Södertälje skrev på redan första dagen.

Kommunals bussavtal är vid en närmare granskning tusentals kronor sämre än Transports avtal (medan Kommunals bara är värt 9 500 kronor är Transports värt 16 400 kronor).

– Dimridåer som att Kommunal i slutändan får ett något högre nivålyft än Transport i sitt avtal är ren bullshit. De får med ett mer framtungt avtal ut nästan 7 000 kronor mer under tvåårsperioden. Att vårt avtal ger en 33 kronor högre nivå i slutändan gör att det tar 15 år att kompensera förlusten.

Enligt Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund är “den största framgången att vi lyckats förbättra situationen för personal vid entreprenadbyten”, som tillsammans med börja/slutafrågan var en särskilt prioriterad fråga i årets förhandlingar.
– Tidigare kunde alla få provanställningar i det nya bolaget trots att många haft fasta anställningar under flera år. Nu måste arbetsgivaren ange särskilda skäl om de ska provanställa flertalet av de som tidigare jobbat i verksamheten. Vi har med detta stärkt anställningstryggheten, säger Lenita Granlund i Kommunalarbetaren.

Petri Myllykoski medger efter att ha läst avtalet att skrivningarna i den frågan är tydligare än man först kunde få intryck av, något som kan ha betydelse ute i landet där övertagande av personal inte krävs i upphandlingarna.
– Att avtalet i alla fall ger facket möjlighet till ”mbl-11-förhandlingar” för varje person, är något som kan bromsa upp och blockera otyget med provanställningar.
Däremot har förbundet nästan inget uppnått i den inte minst för alla förare i Stockholm och andra storstadsregioner all­ra viktigaste börja/sluta-frågan, som nu ska begravas i en ny arbetsgrupp tillsammans med ett otal andra frågor, som schemaregler, arbetstidsförlängningsregler med mera.
– Det här drabbar idag bussförare väldigt olika. Men ”förflytt­ning i samband med början och slut av tjänstgöringen”, som det kallas i avtalet, är en fråga som lätt kan eskalera när vi till exempel får en ny busstidtabell i augusti, eller när den nya kollektivtrafiklagen ska börja gälla nästa år och det kan bli många nya tu­rer, säger Petri Myllykoski.

Att börja/sluta-frågan hänskjuts till en arbetsgrupp där den ska behandlas tillsammans med flera andra arbetstidsfrågor öppnar också upp för en kohandel med hög risk för att viktiga frågor kompromissas bort.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!