Baden räddas i Angered

2013-10-17 10:02:54


Efter veckor av protester, stormöten och demonstrationer kunde bad- och gymanläggningarna i Hammarkullen och Rannebergen räddas. Här ses RS-medlemmar fira tillsammans med badpersonalen.

Göteborgs kommunstyrelse backar för protesterna och skjuter till fyra miljoner kronor för att täcka idrott- och föreningsnämndens underskott. Beslutet innebär att nämnden inte kommer att stänga Hammarbadet och återöppnar Rannebergsbadet.

Detta meddelade Anna Johansson (S) till Rättvisepartiet Socialisterna. två timmar innan demonstrationen i Hammarkullen.
”Det har inget med protesterna att göra”, påstod Anna Johansson och fortsatte: ”Vi skjuter till 500 000 för 2013 och 3,5 miljoner för 2014”.
SMS från Rannebergen som tackade för protesterna strömmade in under kvällen.
Nyheten var redan vitt spridd när demonstrationen inleddes under torsdagskvällen, men ett hundratal slöt ändå upp. Parollen ändrades från ”Rädda Hammarbadet” till ”Rusta upp Hammarbadet”.
Minela Mahmutovic, ordförande för RS Hammarkullen, öppnade och presenterade talarna.
Kristofer Lundberg var först ut.

– Detta visar att kamp lönar sig. Att politikerna meddelar att de backar innan vår demonstration styrker detta.
– De påstod in i det sista att det saknas pengar, men det är politiska beslut som avgör om pengar finns eller inte. Efter våra protester togs ett beslut att skjuta till pengar. ­Detta visar att när vi går samman och organiserar oss kan vi skapa ­förändring, sa Kristofer Lundberg.
– Anna Johansson och hennes kollegor påstår att tre bad i Angered är mycket. Det är inte mycket. I Askim är det många fler bad, där har de bassänger i källaren och på gården i ­sina villakvarter, sa badvärden och RS-medlemmen Joel Eriksson.
– Att Hammarbadet läcker beror på att lokalerna inte har rustats ­under alla år som de kommunala bolagen har plockat in hyrespengarna. Badet, Mixgården och andra lokaler likt bostäderna i miljonprogrammet är i stort behov av upprustning. De behö­ver renoveras, inte läggas ned, sa Teddy Paunkoski, Mixgården.

– Vi måste fortsätta att ­protestera, fortsätta att samla namn, Hammarbadet måste räddas och rustas upp, sa Abdi från somaliska föreningen.
– Tack alla som har kämpat, vi känner att hela Hammarkullen försvarar Hammarbadet, sa gyminstruk­tören Ali Mousa och badvärdarna Lennart Cromstedt och Abdul Wassil Atta.
– För två år sedan såg vi en ­massiv rörelse. Då lades två skolor ned trots att lärarna protesterade, rektorerna protesterade och föräldrarna protesterade. Då tänkte de styrande att Angered har tre år på sig att glömma. Men när protesterna för baden i Angered nu tog fart insåg S, V och MP att protester mot nedskärningar ­inför ett valår inte var att föredra, därför backar de tillfälligt, konstaterade Johannes Lundberg, badvärd och RS- medlem.
– Att satsa ger effekt. Jag har kämpat för att Hammarkulleskolan ska ta simundervisningen på allvar, och där närheten till och möjligheten att gå till Hammarbadet har varit viktig, sa idrottsläraren Bahman.
Hammarkullen kommer nu att fira Hammarbadets 40-årsjubileum och hämta styrka ur segern för kommande strider. Kampen för upprustning och renovering av Hammarbadet går vidare som en del i kampen för att rädda badets framtid efter valet, då nya nedskärningar hotar.

RS Sandeslätt
RS Hammarkullen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!