Bangladesh: Massprotester efter brutal våldtäkt

Det var när universitetsstudenten var påväg från som hon blev överfallen i Dhaka, Bangladesh (Foto: CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Efter att en kvinnlig student i Bangladeshs huvudstad Dhaka blev våldtagen i början av året har tusentals gått ut och protesterat mot det sexuella våldet mot kvinnor. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman, troligtvis enbart tack vare protesterna.

Den kvinnliga universitetsstudenten var på väg hem när hon blev överfallen och våldtagen flera gånger. Hon tog sig direkt till ett sjukhus efteråt. Händelsen har väckt en stark vrede och på universitetsområdet i Dhaka samlades tusentals för att protestera mot sexuellt våld och för att kräva rättvisa för kvinnan.
Hundratals studenter samlades i en mänsklig kedja för att blockera vägarna till universitetet. De krävde ökad trygghet för kvinnor på vägarna och ett omedelbart gripande av gärningsmannen. De sade att de inte kommer att sluta protestera förrän han har gripits. Fyra studenter gick även ut i hungerstrejk.
Sedan dess har polisen gripit en man som misstänks vara en serievåldtäktsman. I Bangladesh är det mer undantag än norm att våldtäktsmän grips och döms. Det är med största sannolikhet tack vare de protester och demonstrationer som har ägt rum som polisen har känt sig tvungna att ta tag i saken.

Enligt kvinnorättsorganisationen Mahila Parishad i Bangladesh skedde det under den första halvan av 2019 hela 592 våldtäkter, 113 gruppvåldtäkter, 26 fall av mord efter våldtäkt och 123 försök till våldtäkt. Enligt en annan organisation blev minst 1 351 kvinnor våldtagna i Bangladesh mellan januari och november.
I april ifjol blev en 19-årig kvinna bränd till döds på sin skola efter att ha anmält sin lärare för sexuella trakasserier.
Att den misstänkta gärningsmannen har gripits är en delseger för kvinnokampen i Bangladesh, då det förmodligen skedde åtminstone delvis tack vare de starka protesterna. Det visar att det finns ett starkt motstånd mot det sexuella våldet, och det visar även att kamp lönar sig.

Kvinnor i Bangladesh har en lång erfarenhet av kamp och har gång på gång bevisat för sig själva och resten av världen att deras kamp lönar sig och att de inte kommer sluta kämpa för sina rättigheter. 
Kampen får inte stanna av nu när den misstänkta gärningsmannen är gripen, utan måste fortsätta och trappas upp för att få ett stopp på det utbredda sexistiska våldet i Bangladesh.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!