Bankerna parasiterar på bostadslån

2017-05-17 23:44:46
De fyra storbankerna fortsätter att göra enorma vinster genom att plundra kunderna och samhället med allt högre marginaler och mer risktagande. 2016 motsvarade den sammanlagda vinsten kommunernas samlade utgifter för gymnasieskolan två gånger om. 

En titt på de fyra storbankernas resultaträkningar visar att de största intäktsposterna är räntenettot och provisionsnettot. Räntenettot är i princip vad bankerna tjänar på att låna ut pengar, det vill säga vinsten på skillnaden mellan låg inlåningsränta och hög utlåningsränta till kunderna. Bolånemarginalen var rekordhög år 2016, 1,73 procent.
Storbankernas räntenetto de senaste åren är större än tidigare som ett resultat av Riksbankens minusränta kombinerad med relativt höga utlåningsräntor och ökad utlåning till bolånekunder.
Bolånens andel av exempelvis Handelsbankens räntenetto har fördubblats sedan 2010 till att utgöra hälften, rapporterade SvD Näringsliv i februari 2017. Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken tjänade sammanlagt 118 miljarder kronor på in- och utlåningen, lika mycket som kommunernas samlade utgifter för grundskolan. Räntenettot utgör hälften av storbankernas totala intäkter.
Provisionsnettot är bankernas förtjänst på finansiella tjänster som kortavgifter, försäkringar och fondavgifter. Det motsvarade i fjol nästan kommunernas samlade utgifter för förskolan.
Trots denna ohämmade plundring är det inte särskilt förvånande att finansmarknadsminister Per Bo-lund (MP) lägger över ansvaret på kunderna. S-MP-regeringen har inga politiska ambitioner för att lindra finanssektorns härjningar. Regeringen står för en nyliberal högerpolitik som knappt skiljer sig från Alliansens. Dessutom är det svängdörrar mellan politiken och finanssektorn. Socialdemokraternas tidigare finansministerkandidat Thomas Östros blev till exempel VD för Bankföreningen i princip dagen efter att han avslutade sina politiska uppdrag.

Storbankernas vinstmarginaler är svindlande. Den sammanlagda vins-ten år 2016 var 92 miljarder kronor. Nästan varannan krona som bankerna drog in blev till vinst. Det är en marginal som ingen annan sektor kommer i närheten av. Vinstmarginalen är ett mått på nivån på plundringen av kunderna.
Den största delen av vinsten delas ut främst till redan rika aktieägare. Swedbank ökade sin aktieutdelning med 20 procent, rapporterade SVT Nyheter i februari. Det är som Nordeas styrelseordförande tillika storkapitalist Björn Wahlroos så arrogant men ärligt uttryckte det på ett företagsevent för ett par år sedan:
– Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten av mänskligheten som är finansiella idioter till de 20 procent som har idéer.

De Wahlroos kallar ”idioter” är arbetarklassen som varken har finansiella medel eller tid för att spekulera på finansmarknaderna. Wahlroos med vänner kan däremot öka sina tillgångar genom att plundra samhället via finanssektorn – det är hela idén med kapitalismen.
Ökad utlåning och skuldsättning av hushållen är den enskilt viktigaste grunden till storbankernas vinstbonanza. Förra veckan avslöjade SvD Näringsliv att bankerna uppmuntrar till ökad skuldsättning genom att erbjuda rabatter till den som tar ett större lån, trots att ökad skuldsättning borde innebära högre ränta när banken behöver gardera sig mot högre risk. Anledningen är att ju högre skuldsättning, desto större vinst för bankerna. Skulle det gå åt pipan och lånebubblan spricker, kan direktörerna vara säkra på att staten kliver in och räddar bankerna.
Storbankerna är det tydligaste uttrycket för kapitalismens allt mer parasitära karaktär. De suger ut kunderna och överlever endast tack vare att staten fungerar och alltid har fungerat som garant och finansiär. Ett förstatligande av storbankerna och ekonomins ryggrad under demokratisk kontroll hade ställt enorma resurser tillgängliga för investeringar i den allt mer anorektiska välfärden och den förfallande infrastrukturen.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!