Bankrutt för EU:s högerpolitik

2013-07-24 10:21:23
EU-pamparna säger alltid att åtstramningspolitiken är ett måste om skulderna ska ner. Men efter år av historiskt stora nedskärningar växer EU-ländernas skuldberg. Samtidigt är arbetslösheten rekordhög. Värst är läget i eurozonen.

Euroländernas samlade skuldberg har på ett år ökat med 5 procent. Till följd av EU:s svältkurer är flera av eurozonens länder helt ut­blottade och fast i en oemotsvarad ekonomisk, social och politisk kris.

I Grekland har arbetslösheten mer än tredubblats sedan 2008 och ekonomin har krympt med en fjärdedel. Trots detta har åtstramningstrojkan – EU, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) – beordrat Grekland att skära bort ytterligare tiotusentals offentliga jobb, vilket mötts av nya protester i form av en generalstrejk den 16 juli.
Trojkans svältkurer minskar ingen statsskuld, utan resulterar endast i fler fattiga och fler arbetslösa samt min­dre skatteinkomster och väx­ande skuldberg. Grekland är idag det EU-land där statsskulden har ökat mest under de senaste 12 månaderna.
Eurokrisen går nu in i en ny fas kantad av upptrappad kamp, regeringskriser och möjliga statsbankrutter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!