”Bara ord om asylrätt”

2010-05-19 16:51:55
Cirka 50 personer deltog på Asylrörelsen i Norrbottens seminarium om flyktingpolitik och asylrätt i Boden den 12 maj. Asylsökande och andra ställde Migrationsverket mot väggen för den omänskliga behandlingen. Sedan följde en paneldebatt med de flesta partier representerade, inklusive Rättvisepartiet Socialisterna.

Hur asylrätten har monterats ned visades av berättelser från Hameed från Irak, Omar från Jemen och Abdono­ur från Somalia.
– Migrationsverket ifrågasätter vår trovärdighet när vi inte kan visa upp ID-handlingar från Somalia. Men landet har inte haft en regering som kunnat utfärda sådana handlingar på 20- 30 år. Jag själv var tio år när kriget började. Hur ska jag kunna visa ID-handlingar? Nu har dessutom Migrationsöverdomstolen beslutat att bara de från Mogadishu får stanna, trots att hela södra Somalia är en terrorzon, berättade Abdonour.

Frågorna var många från asylsökande samt Barbro Andreasson från Röda Korset. Det handlade om allt från bristande sjukvård till omänskli­ga utvisanden och rasistiskt bemötan­de. Migrationsverkets svar var und- vikande: ”Vi gör vårt bästa” och ”Vi följer gällande lagstiftning”, var standardfraser. När det gäller vården gavs flera exempel på hur tillämpning av att asylsökande bara ges ”akutsjukvård” lett till att cancer inte har upptäckts och till att andra svåra sjukdo- mar drastiskt har försvårats.
– Min dotter lider av en svår immunsjukdom på grund av Tjernobylkatastrofen. Trots att mitt hemland inte kan ge den behandling hon behöver för att klara sig får vi inte stan­na, berättade Valerij från Ukraina.
I politikerdebatten utmärkte sig högeralliansens partier genom sin pinsamma okunnighet och floskler om att ”vi alla är lika mycket värda”:

– Det är bara ord. Det stämmer in­te. Asylsökande får inte vård, utbildning och ni gör politik av det som ska vara en rättighet – asylrätten, sa Guler upprört.
De ”rödgröna” lovade förbättringar om de kom till makten, men kunde inte svara på varför asylpolitiken förvärrats, oavsett vem som regerat sedan början av 1990-talet.

– Flyktingpolitiken har brutaliserats något enormt. Vi har flera i det här rummet som kommer att avrättas om de återvänder. Ändå har de fått avslag. Den svenska regeringen är drivande i EU för högre murar mot flyktingar, samtidigt som de är ansvariga för flyktingströmmar genom imperia-listiska äventyr utomlands. Det som kan ändra på det här är att bygga en stark asylrörelse som kan tvinga fram bättre asylrätt och bättre villkor för asylsökande, sa Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna.
Asylrörelsen i Norrbotten träffas igen denna vecka för att planera fortsatta aktioner.
Vill du hjälpa till? Kontakta Gafour Abbasneyad (Mänsklighet utan gränser): 072-001 16 31.

RS Norrbotten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!