BB-ockupationer pressar poltikerna

2017-03-22 22:07:41


Stöd BB-ockupationen!

I Sollefteå fortsätter ockupationen för att beslutet om stängning av sjukhusets BB ska rivas upp. Allt fler ansluter sig och kampen har gett svallvågor som i alla fall börjat krusa ytan för politikerna.

Den 28 mars har sjukvårds­minister Gabriel Wikström kallat till sig landstingsledningen för att förhöra sig om förlossningsvården i Västernorrland.
BB-ockupanterna har krävt att landstinget ska skicka My Larsson, S-landstingspolitiker från Sollefteå, istället för hälso- och sjukvårdsnämndens socialdemokratiska ordförande Ewa Back. Landstingsledningens svar till ockupanterna blev ett blankt nej.

Regionstyrelsen (tidigare landstingsstyrelsen) har beslutat att utreda alternativa driftsformer av Sollefteå sjukhus. Resultatet ska presenteras först om ett år. Men landstingsmajoriteten S och MP har gjort klart att utredningen inte kommer att påverka de ”strukturbeslut” som tagits gällande till exempel nedläggning av BB i Sollefteå.
Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening kommenterar i Läkartidningen att utredningen kommer alldeles för sent.
– Det är i elfte timmen man gör det, när alla beslut redan är fattade. Skadan på organisationen är redan skedd.

Samtidigt kommer nu nya nedläggningsförslag, den här gången riktade mot det som är kvar av Härnösands före detta sjukhus – psykiatri-, röntgen- och medicinverksamhet föreslås flyttas till Sundsvall. Po​​litikerna ska ta ställning till förslaget under våren. Tjänstemannaförslaget har redan mötts av kraftiga protester från kommunalrådet i Härnösand, Fred Nilsson (S). Han sågar förslaget som helt oacceptabelt och anser att S-ledningen sviker. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!