Bilarbetare stödjer IF Metall om förstatligande av Volvo och Saab

2008-11-28 14:18:42
Till vår glädje hörde vi igår Metalls ordförande Stefan Löfvén kräva att staten ska gå in för att äga Volvo PV och Saab Automobil (ekonominyheterna TV4 kl 22.15).
 
Det är samma krav som fördes fram på bilarbetarnas demonstration den 15 november i Göteborg.
 
– Nu gäller det att sätta kraft bakom orden, säger Kaan Özsan, varslad montör på IAC och initiativtagare till bilarbetarnas demonstration och uppropet som kräver förstatligande av bilindustrin.
 
– Hittills har det varit alldeles för tyst från facket, det behövs demonstrationer, som i Umeå där man demonstrerar från fabriken imorgon.
Utan ett tryck underifrån får vi inte igenom våra krav.
 
– Vi kräver att staten omedelbart tar över ägandet under demokratisk kontroll och planering av de anställda. Vi på golvet vet hur produktionen bäst kan utvecklas, en kunskap som nuvarande privata ägare helt struntar i. Vi vill att räkenskapsböckerna öppnas så att man kan se hur mycket som slösas bort på kortsiktig vinstjakt och aktieutdelningar till höjdarna.
 
– Staten borde ta över utan kompensation till storägarna. Det finns ingen anledning att kompensera dem som drivit företaget i sank.
Däremot borde småsparare kompenseras, t ex Volvo- och Saabarbetare som har aktier.
 
– Nästa vecka kommer IAC- och Lear Corporationarbetare att överlämna ett upprop som kräver massprotester för förstatligande, berättar Kaan Özsan
 
Bland den ökande skara som nu kräver ett förstatligande av bilindustrin hör till och med Handelshögskolans rektor i Göteborg, Rolf Wolff.
Det står allt mer klart att ett fortsatt privat ägande kommer sluta i nedlagd industri med en förödande massarbetslöshet som följd.
 
– Metall borde utlysa samordnade protester även tillsammans med andra fackföreningar för nu har varslen börjat komma också inom byggsektor och vården, avslutar Kaan Özsan.
 
För kontakt ring Kaan Özsan 0739815696

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!