Biljontals kronor göms i skatteparadis

2016-07-06 11:10:27

foto: Lookcatalog / Flickr CC
Storföretaget Apple gömmer undan 1 533 miljarder kronor i skatteparadis. Uppskattningar visar att otroliga 169 412 miljarder kronor göms undan beskattning.

Fram till år 1989 var bolagsskatten i Sverige 52 procent. År 2013 genomförde Alliansregeringen den senaste sänkningen till 22 procent. Mellan åren 2000 och 2015 har bolagsskatterna sjunkit med 10,7 procent i EU. Ändå beskriver uttrycket ”mycket vill ha mer” utvecklingen väldigt bra. Trots enorma skattesänkningar på storföretagens vinster gömmer de sina miljarder för att inte betala någon skatt alls.

Enligt EU-kommissionen kostar skattesmitare inom EU uppemot 1 000 miljarder euro (9 395 miljarder kronor)varje år – hundra gånger mer än kostnaden för det totala flyktingmottagandet i unionen år 2015.
I Sverige har Skatteverket gjort vad som måste betraktas som en mycket försiktig uppskattning att skatteflykten kostar uppemot 50 miljarder kronor per år. Det är ungefär lika mycket som statens kostnader för all universitetsutbildning i Sverige. Ändå är den ”lagliga” skatteflykten extremt omfattande.

Åtta av Sveriges 20 största bolag betalar ingen eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige, trots att de redovisar stora vinster (SVT granskning för år 2014). Till exempel har inte Securitas betalat en enda krona i skatt sedan millennieskiftet. I många fall betalar den lokala pizzerian mer i bolagsskatt är storföretag vars VD:ar och styrelseordordföranden flyger privatjet.
Den så kallade Panamaläckan satte fokus på den enorma industri som har vuxit fram med syfte att slippa insyn i skrupellösa affärer och gömma de superrikas pengar från skatt. Men de 214 000 brevlådeföretagen som Panamabaserade Mossack Fonseca startat för att dölja tillgångar är bara toppen på ett isberg. Olika beräkningar uppskattar de totala tillgångar som är gömda för beskattning på upp till 20 000  miljarder dollar – otroliga 169 412 miljarder kronor. Det är mer än BNP (värdet av alla varor och tjänster under ett år ) för världens största ekonomi, USA.

Storföretag som Apple och General Electric håller ofantliga summor i skatteparadis. I Apples fall handlar det enligt Oxfam om 181 miljarder dollar (1 533 miljarder kronor). Bara i USA undanhålls minst 111 miljarder dollar från skatt varje år (940 miljarder kronor) – mer än vad som behövs för att  ge grundläggande sjukvård och rent vatten och avlopp till de 2,2 miljarder människor som idag saknar det.
Panamaläckan visade på det hyckleri som ledande politker står för när de attackerar välfärd, löner och arbetsvillkor, samtidigt som de låter rika skattesmitare gå fria och i flera fall själva har gömt pengar undan skatt. Extra ironiskt blir det när rasistiska politiker som Marine Le Pen i Frankrike talar om att ”försvara nationen”, samtidigt som ledande partimedlemmar gömt sin tillgångar i utländska skatteparadis.

Skatteparadis handlar inte längre bara om suspekta små öar i engelska kanalen, Västindien eller Medelhavet. Panamaskandalen visade att länder som Nya Zealand, Schweiz, Luxemburg och USA är vanliga baser för skatteplanering.
En regering som verkligen ville beskatta de rika istället för att stå på deras sida skulle kunna höja statens inkomster med hundratals miljarder per år. Samtidigt skulle storföretag, banker och direktörer göra allt för att sabotera en utmaning av deras makt och rikedomar.
I längden räcker det inte med att höja skatten för de rika eftersom det inte går att kontrollera det man inte äger. Det behövs en socialistisk politik för ett gemensamt demokratisk ägande över banker och storföretag och de rikedomar som samlas där som ett resultat av det arbete som har genomförts av anställda och samhället i stort.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!