Billström utvisar barn

2009-01-21 16:23:53
De brutala utvisningarna av flyktingar fortsätter. Varken de nya reglerna för arbetskraftsinvandring eller förslagen att nyblivna föräldrar inte längre ska tvingas lämna landet har ännu haft någon som helst effekt för de tiotusentals som riskerar att kastas ut ut Sverige.
Migrationsminister Tobias Billström gav i december stöd till beslutet att en 16-årig flicka som misshandlats av sin pappa ska utvisas tillsammans med familjen till Kroatien.
Flickan är dessutom född i Sverige, har bott här halva sitt liv och talar inte kroatiska.
Billströms försök att putsa fasaden innebär ingen förbättring för dem som idag är papperslösa och tvingas gömma sig.
Asylsökande som fått nej av migrationsverket måste ansöka om arbetstillstånd inom två veckor efter att nejet trätt i kraft. Lagen började gälla den 15 december, vilket betyder att ingen som fått nej dessförinnan kan få arbetstillstånd. Däremot ger de nya arbetstillstånden arbetsgivare fria händer att värva nya arbetare från andra länder, vilket ökar risken för att de får sämre villkor.
Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna kontaktas regelbundet av flyktingar som hotas av utvisning.
Många ryska och rysktalande flyktingar fruktar den allt hårdare repressionen i Ryssland.

I juli 2008 stormades en lägenhet i Vikmanshyttan av 10 civilklädda poliser. Stella Titova, hennes man och deras tre barn greps och utvisades dagen ef­ter. De anlände till Moskva, utan blöjor till sin nio månaders baby och utan mat, med bara klä­derna på kroppen med sig. Detta ef­ter fem år i Sverige.
Stella Titova hör­de till dem som protesterat mot diskri- minerande behandling av ryska och rysktalande flykting­ar. I december protesterade Karlskrona kommmun mot hotet om utvisning av en ensam 9-årig rysk flicka.
Migrationsverkets beskrivning av Ryssland som en demokrati står i skarp kontrast mot ökade attacker och förföljelse av kritiker till Putins och Medvedevs styre.
Men migrationsverket har kallt avvisat ansökningar om uppehållstillstånd. I migrationsdomstolen har rys- ka asylsökande inte ens fått framträ­da muntligt, utan bara lämna in en skriftlig kommentar. Samtidigt har rys­ka myndigheter stämplat dem som ”samarbetar med utlänningar”, söker asyl utomlands eller kritiserar regeringen som ”landsförrädare”.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv kräver att ryska politiska flyktingar, liksom alla flyktingar som hotas av utvisning, ska få uppehållstillstånd.
Dalarnas Tidningar rapporterade i samband med utvisningen av Stella Titovas familj om minst fem fall av brutala utvisningar av flyktingfamiljer på ett år – enbart i Hedemora kommun.  Bland dessa fanns en hel familj, Topalli, som utvisades till Kosovo och rullstolsburne Shwan Fatah som tvångsutvisades till Bagdad utan sina mediciner.
En annan asylsökande blev pappa i slutet av november. Men trots att hans fru är sjuk ska han tvingas återvända till Kon­go i sex månader för att söka uppehållstillstånd. Reglerna att småbarnsföräldrar tvingas lämna landet för att söka tillstånd för att få bo med sin partner och barn håller på att utredas och kan komma att än­dras tidigast om ett år.
Det upptrappade kriget i Kongo har inte heller ändrat migrationsverkets standardiserade nej till de flesta kongolesiska flyktingar.

Den stora amnestikampanjen 2005 – för att gömda flyktingar ska få stan­na – måste tas upp igen. Fackföre­ningarna måste ta strid tillsammans med papperlösa och arbetare från andra länder.
Under krisen på 1990-talet användes försämringar för flyktingar som plog för försämringar för löntagare, pensionärer och unga.
Rättvisepartiet Socialisterna står för gemensam kamp mot rasism – för arbete, utbildning och bostäder för al­la.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!