Björn Kumms bok ”Che” ger en bra introduktion

2007-10-31 12:30:17
BOK
Titel: Che.
Författare: Björn Kumm.
Förlag: Historiska Media (2007).
Den 9 oktober var det 40 år sedan Ernesto ”Che” Guevara mördades i Bolivia. Vid denna tid befann sig Björn Kumm i Bolivia och blev en av de första utländska journalister som fick veta att Che hade dödats.

”Che Guevaras död är mitt livs scoop, en avgörande historisk händelse jag helst sluppit rapportera. Jag var tung i själen. 40 år senare vill jag berätta om Ernesto Che Guevaras liv, abrupt avslutat i Bolivia, mer dramatiskt och mer omvälvande än de flestas”, skriver Björn Kumm i förordet till sin bok Che.
Kumms bok kan med fördel läsas som en introduktion till Ches dramatiska liv och kamp.
Det var som en av den kubanska revolutionens förgrundsgestalter som argentinaren Ernesto Guevara blev internationellt känd som Che.
I Mexiko 1955 träffade Che Raúl Castro och några dagar senare hans bror Fidel för första gången.
Utan att tveka anslöt sig Che till den lilla grupp av gerillakämpar som år 1956 började förbereda sig för en landstigning på Kuba. Gruppen leddes av Fidel och i november samma år avseglade gruppen, 82 till antalet, mot Kuba. Che hade rekryterats som läkare.
När gruppen kom fram efter sju dagars irrfärd gick allt fel.
”Det var ingen landstigning, det var ett skeppsbrott”, erkände Che.
Ingen kunde då tro att gerillan drygt två år senare skulle tåga in som segrare i huvudstaden Havanna.
Björn Kumm redogör utförligt och medryckande för Ches roll i gerillan, från läkare till ”comandante” (befälhavare), och den betydelse han hade för att vrida Castros rörelse – 26 juli-rörelsen – till vänster.

Till vänster

Till skillnad från Fidel Castro såg Che sig som kommunist och socialist.
”Verkliga revolutioner måste från första stund vara radikala”, menade Che och poängterade att jordreform och konfiskering av de utländska tillgångarna var ett måste om revolutionen skulle segra.
Fidel Castro var mer svävande. Kombinationen av USA-imperialismens sabotage och den entusiasm som revolutionen väckt pressade dock Fidel Castro till steg vänsterut och åtgärder som avskaffade kapital- och godsägarväldet på Kuba.
Che spelade en betydande roll i denna utveckling och i att lägga grunden för den planekonomi som möjliggjorde de enorma sociala framsteg som har gjorts på Kuba och som gett revolutionen dess stöd.
Med tiden blev dock Che allt mer kritisk mot det växande sovjetiska inflytandet på Kuba och det totalitära stalinistiska systemet i Sovjetunionen och Östeuropa.
Che studerade Trotskij, men anslöt sig dock inte till Trotskijs program för att störta stalinismen och skapa socialistisk demokrati.
Efter att öppet ha gett uttryck för sin kritik 1965 försvann Che från offentlighetens ljus.
”Nu hade han skoningslöst kritiserat Sovjetunionen för att inte vara tillräckligt socialistiskt, och det var ingen tillfällighet att han avskyddes av Moskvatrogna kommunister på Kuba”, skriver Kumm och låter ana att Fidel Castro helst såg att Che lämnade Kuba för andra uppdrag.

Ett tragiskt slut

Detta var början till en rakt igenom tragisk utveckling som till sist ändade Ches liv.
Politiskt var Che alltför färgad av erfarenheterna av kampen på Kuba och gerillans seger. När Che försökte göra dessa erfarenheter allmängiltiga slutade det i misslyckanden och nederlag. Först begav sig Che till Kongo, men det slutade i ”ett fiasko”. Sedan åkte han till Bolivia. Där försökte Che starta ett gerillakrig i ett avlägset område, men utan stöd och förankring isolerades Che och hans grupp. Till sist var det bara en tidsfråga när man skulle tas till fånga.
”Övergavs Che av Havanna?”, frågar sig Kumm i boken. Och visst finns anledning att ställa den frågan och kanske kommer historien att ge svar. Än finns det mycket oskrivet om Ches liv och kamp.
Kumms bok har förtjänsten att man vill veta mer. Det är ett bra betyg.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!