Bloddrypande avtal med Erdoğan

Nej till svenskt Natomedlemskap

Allt stöd till det kurdiska folkets kamp för rätten till nationellt självbestämmande! (Foto: Johannes Lundberg).

Av Per Olsson

Inte minst kurder och oppositionella till Turkiets auktoritära regim får betala den blodiga fakturan för ett svenskt Natomedlemskap.

Den uppgörelse som den svenska och finländska regeringen slöt igår (den 28 juni vid Natos toppmöte i Madrid) med Turkiets despotiske president Erdoğan är en skammens och ytterst farlig överenskommelse (avtal), som avslöjar hur långt regeringen är beredd att gå för att ta Sverige in i Nato men som också vittnar om graden av Socialdemokratenas urartning.

– Som Natoallierade kommer Finland och Sverige nu att stödja Turkiet i hot mot den nationella säkerheten. Det här innefattar lagstiftning, åtgärder mot PKK:s aktiviteter och ett avtal med Turkiet om utvisningar, sammanfattade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg överenskommelsens innehåll. ”Det här är en seger för Erdoğan”, skriver brittiska Economist idag (den 29 juni) och tillägger att: Med tanke på Erdoğan och hans regim allt mer i utvecklas i riktning mot  och har en tendens att stämpla alla sina motståndare som terrorister så har många skäl att oroa sig för den ställning mänskliga rättigheter och asylrätt till politiska dissidenter inte kommer att få i de båda nordiska länderna.”

Redan innan uppgörelsen hade regeringen släppt vapenembargot mot Turkiet, vilket sände tydliga signaler om nya eftergifter för att ge Erdoğan vad han eftersträvade. Överenskommelsen innehåller, enligt Natos hemsida följande punkter:

Att ha ett fullständigt samarbete med Turkiet i kampen mot terrorstämplade PKK, och dess medlemsförbund.

* Visa solidaritet med Turkiet i kampen mot terrorism i alla dess former och manifestationer.

* Inte stödja de kurdiska organisationerna PYD/YPG och den så kallade Gulenrörelsen.

* Försäkra att det inte finns något embargo för vapenexport till Turkiet.

* Utveckla ett samarbete med Turkiet för att dela underrättelser i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet.

* Teckna ett utlämningsavtal med Turkiet.

Bakom den sistnämnda punkten döljer sig att S-regeringen i Sverige och den S-ledda regeringskoalitionen i Finland ” snabbt och grundligt ska behandla Turkiets utvisningsbegäranden av terrormisstänkta. Länderna ska behandla Turkiets förfrågningar på basis av bevis och underrättelseinformation från Turkiet” (svenska.yle den 29 juni).

Efter att överenskommelsen har Erdoğan begärt att 33 personer, som beskrivs som ”terrormisstänkta” ska utlämnas från Sverige och Finland. Många fler riskerar att utvisas och utlämnas till bödlarna i Turkiet samtidigt som förföljelsen och övervakningen av kurdiska organisationer och motståndare till Erdoğan i Sverige trappas upp.

För att bli med i Nato är regeringen beredd att offra demokratiska fri- och rättigheter.

Det finns också skäl att misstänka att hela överenskommelsen inte offentliggjorts. Alla papper inte lagts på bordet. Överhuvudtaget har den marschen in i Nato omgetts  av hemlighetsmakeri och uppgörelser som aldrig offentliggjorts.

”Fantastisk start på Natos toppmöte”, sa den brittiska premiärministern Boris Johnson efter överenskommelsen och USA:s president Joe Biden var lika lyrisk. Sannolikt kommer överenskommelsen följas av att Erdoğan får de stridsflygplan ha önskat köpa från USA.

Parallellt med det Natosamarbete som föregick ansökan medlemskap i den USA-ledda militärallians som stavas Nato har Sverige knytet  allt närmare band till USA-imperialismen, vilket skedde även under Trumps år vid makten. Samarbetet med USA-imperialismen är numera så intimt att Washington anser att Sverige, och Finland,  ”är i det närmaste idealiska kandidater för medlemskap i Nato” och det är också därför inga länder så snabbt getts möjlighet att bli medlemmar av Nato, som, enligt beslut på toppmötet kraftigt ska förstärka sina insatsstyrkor. Målet är att antalet soldater i insatsstyrkorna ska öka till 300 000 mot dagens 40 000. Vidare ska Nato öka sina miliära närvaro i Östedrsjöområdet samt länder som gränsar till Ryssland och i Östersjöområdet, vilket betyder att vid ett medlemskap kommer Natotrupper att stationeras i både Sverige och Finland.

”Finlands och Sveriges medlemskap förväntas stärka alliansens östra flank och dess försvar i norra Europa. Med Finland och Sverige som medlemmar skulle Nato kraftigt kunna öka sin närvaro i Östersjön och Arktis”, skriver den amerikanska tankesmedjan Council of Foreign Relations i en analys.

Att Sverige och Finland erbjuds medlemskap samtidigt som antalet stridsberedda soldater blir nära åtta gånger fler och Nato gör en vändning till Asien för att bli USA- imperialismens nya vapen i striden mot den kinesiska imperialismen utgör en farlig upptrappning av Natomilitarismen, med ökade krigsrisker som följd.

Ukrainakriget som har utvecklats till ett blodigt utdraget utnötningskrig om kontrollen över landets östra del, Donbass, hotar allt mer att bli till en väpnad stormaktskonflikt. Svenskt och finländskt Natomedlemskap dämpar inte riskerna och spänningarna. Tvärtom.

Redan innan Natomedlemskapet har regeringen beslutat att genomföra den kraftigaste militära upprustningen på årtionden. De ökade militärutgifterna betyder skattehöjningar och nya nedskärningar i välfärden.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger: Varken Putin eller Nato. De ryska trupperna måste omedelbart dras bort från Ukraina.

Ukrainakriget är ytterst en följd av de imperialistiska stormakternas hårdnande rivalitet. Med ett Natomedlemskap förbinder sig den svenska regeringen att bli en ännu aktivare deltagare, militärt, politiskt och ekonomiskt, i dessa maktstrider som osäkrar världen samt att bli Erdoğans torped.

Därför säger RS/Offensiv:

• Nej till svenskt Natomedlemskap.

• Varken Putin eller Nato – kamp mot all imperialism.

• Rusta upp välfärden, inte militären.

• Inga utvisningar till Erdoğans Turkiet och inga vapen till den turkiska regimen. Stöd det kurdiska folkets kamp för rätten till nationellt självbestämmande.

• Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.

• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Omedelbar militär nedrustning och kärnvapenförbud.

• Bygg en massrörelse mot krig, terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!