Boden: Manifestation för trygghet efter mord

– Vi har mött fördomar, rasism och mobbning, men vi kan inte acceptera att förlora våra ungdomar, berättar Hassan.

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Under allhelgonahelgen skakades Boden av nyheten att en 19-åring blivit skjuten på öppen gata. Mordet och efterföljande debatter på nätet har fått föreningsaktiva att lyfta frågan om manifestation för trygghet och med betoning mot den rasism som drabbar de som har flytt till Sverige.

Ali Reza, 19 år, mördades utanför Max hamburgerrestaurang i Boden där han och vänner just hade ätit. På parkeringen sköts han till döds av en man som enligt vittnen tjafsat med ungdomarna inne på restaurangen. Motivet till mordet har ännu inte kommit fram, men en misstänkt med ett långt brottsregister häktades samma kväll. Det finns ingen anledning att spekulera om mordet, men många som har flytt till Sverige uttrycker oro för rasistiska dåd.
Ali Reza kom till Sverige som ensamkommande. Han flydde för att få ett bättre liv, men det togs ifrån honom när han just fått en lugn tillvaro.

Offensiv har träffat Hassan Mohamed, aktiv i flera föreningar och en av initiativtagarna till en manifestation som dels är en sorgeprocess för mordet på Ali och dels ett sätt att knyta samman bodensarna för trygghet.
– Vi har mött fördomar, rasism och mobbning, men vi kan inte acceptera att förlora våra ungdomar. Ali och många andra ensamkommande barn har tagit en farlig väg för att komma till Sverige, de trodde aldrig att någon skulle mörda dem på öppen gata. Ali hade ett bra liv med jobb, skola och många som uppskattade honom.
Hassan påpekar att det är det andra mordet på ett år på en ung i Boden. Båda var utlandsfödda.

Efter mordet har rasistiska uttalanden haglat på internet där mördaren hyllas. Hassan visar även ett brev som har gått ut till flera av hans bekanta efter mordet som hyllar mordet på Ali och hotar den som brevet har gått till. Brevet har ett tydligt rasistiskt innehåll riktat mot muslimer. Hassan ville inte från början säga att mordet var rasistiskt motiverat, men brevet får honom att tänka om.
Manifestationen planeras genomföras på lördag den 14 november om inte nya restriktioner på grund av pandemin införs. 
Det blir en coronasäker manifestation med ljuständning för Ali. Förhoppningen är att knyta samman föreningar och organisationer för framtida samarbete. Nästan uteslutande kommer initiativet från flyktingföreningar.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer att delta på manifestationen och vill lyfta de problem som dagens system för med sig. 
Ökande klyftor och en falsk asylrätt medför segregation, utsatthet och fattigdom. I ett sådant samhälle frodas våld och rasism.Det är vad vi kämpar för: att bryta upp det här systemet och visa på att en annan värld är möjlig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!