Boden och Östersund mot rasism och folkmordet på hazarer

Omkring 300 slöt upp mot rasism och mot folkmordet av hazarer i Afghanistan (Foto: Andrew Herbert).

av Offensivs reportrar

ÖSTERSUND: Lördagen den 8 oktober samlades ca 300 personer på Stortorget för en marsch mot rasism, trots starka kalla vindar direkt från fjällen. Det var också en marsch för hazarerna som nu utsätts för folkmord i Afghanistan.
Under mötet lästes en hälsning från Republiken Jämtlands nya president Eva Röse upp där hon stöttade demonstrationen. Starkaste intrycket gjorde en afghansk tjej som hade svårt att tala då känslorna tog över.
Sigbritt Herbert


En viktig samling i Boden mot orättvisa och brutal repression (Foto: Offensiv).

BODEN: I lördags samlades Rättvisepartiet Socialisterna på Medborgarplatsen i Boden för en demonstration mot folkmordet på hazarer. Talaren Mujtaba Faizi inledde med att säga att vi hade samlats för att hedra de som hade blivit mördade och för att sörja. Förhoppningen med manifestationen var att synliggöra det pågående folkmordet. Det hölls en tyst minut för alla oskyldiga som mist sina liv.
Mujtaba Faizi sade vidare att vi även hade samlats för att försvara kvinnors och barns rättigheter och för att belysa hur allvarlig situationen är för de afghanska kvinnorna sedan talibanerna hade tagit makten i Afghanistan.
Flera talare som själva är hazarer vittnade om förtrycket och framför allt situationen för kvinnor och flickor. Även talare från Iran lyfte frågan om förtrycket mot kvinnor som blossat upp till en kamprörelse i både Iran och Afghanistan.
Från Rättvisepartiet Socialisterna höll Raymond Stokki ett uppskattat tal.
Carina Nordström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!