Bolagets girighet kostade polska gruvarbetare livet

2006-11-29 12:51:18




Tjugotre arbetare miste livet i den metangasexplosion som ägde rum i en polsk kolgruva i tisdags förra veckan. Det stod klart efter två dagars intensivt räddningsarbete när de två arbetare som saknades hittades döda.

Det var totalt 26 människor som arbetade i schakt 506 i Halembagruvan i södra Polen. De hade i uppgift att hämta upp den utrustning som var kvar sedan man beslutat att lägga igen schaktet.
När explosionen utlöstes stängdes arbetarna in på 1 000 meters djup i kolgruvan. Tre av arbetarna lyckades själva ta sig upp ur gruvan strax efter explosionen. Därefter hittades sex döda som bärgades och ett efterföljande räddningsarbete drog igång för att hitta återstående arbetare. I torsdags meddelades det dock att alla var döda.
”De skickades in i döden. Cheferna skickade ner dem trots att metangashalten var för hög. De var bara giriga och ville att gruvarbetarna skulle hämta upp utrustningen”, berättade en förtvivlad gruvarbetare för Metro Polen.
Schaktet, som hade ett värde av 23 miljoner dollar, hade stängts på grund av höga halter av metan. Metan är en väldigt brandfarlig gas där en explosion kan utlösas vid kontakt med minsta lilla gnista.

Bemanningsföretag

Det bolag som äger gruvan hade hyrt in arbetarna via bemanningsföretag för att det var billigare. De arbetare som skickades ner var unga och oerfarna, vilket kan ses som en av orsakerna till olyckan. Av undertecknads egen erfarenhet som bemanningsarbetare är det inte ovanligt att företag just hyr in arbetskraft för farliga, skadliga eller slitsamma uppdrag, detta för att de inte vill stå till svars för försäkringskostnader vid olyckor eller förslitningsskador.
Arbetarna i Halembagruvan hade inte något fullgott försäkringsskydd, även om myndigheterna lovat deras anhöriga kompensation.
Detta var dessutom den andra olyckan i det lilla gruvsamhället Ruda Slaska på bara fyra månader. Senast i juli omkom fyra arbetare när ett annat schakt rasade in i en annan gruva, och 1990 dödades 19 arbetare i en liknande gasexplosion i samma gruva. Att det inte görs mer för att förebygga olyckor av detta slag beror främst på företagens prioritet att sätta profit och effektivitet före säkerhetsåtgärder och arbetarnas hälsa, med andra ord var till stor del bolagets girighet orsaken till gruvarbetarnas död.

Peter Henriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!