Borås: Torgmanifestation till minne av Kristallnatten

2013-11-13 12:12:20
Borås Ett hundratal affischer från nätverket ”Boråsare mot rasism” (Ung Vänster, SSU, Rättvisepartiet Socialisterna, RFSL Ungdom och det syndikalistiska bokkaféet Kafé Kurage) hade lockat ett 60-tal personer att dyka upp på Stora torget i Borås den 9 november, med anledning av 75 årsdagen av Kristallnatten och vad som skedde i nazismens Tyskland.
Förste talaren kom från Kafé Kurage och följdes senare av tal från samtliga arrangerande organisationer.
De flesta av dessa behandlade tillfället som en ren minnesmanifestation och talade om att man aldrig får glömma vad som hände för 75 år sedan.
Stefan Berg från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) drog kopplingar till vad som försiggår idag – i så väl Sverige som i resten av världen. Han tog upp Sveriges rasistiska flyktingpolitik med REVA och massdeportationer, asylansökningar som ­avslås på löpande band, vilket leder till att vuxna och barn skickas till lidande och inte sällan en säker död.
– Den fascistiska faran riskerar att växa även i Sverige som ett resul­tat av krisen.
– Idag demonstrerar den nazistis­ka våldssekten Svenska Motståndsrörelsen i Stockholm, men möts nu av över 500 antirasister, sa Stefan Berg.
Många facklor, samt röda, svartröda och regnbågsfärgade fanor ­lyste upp höstmörkret. Banderoller förde ut budskapet om kamp mot rasism och fascism. Ett tiotal RS-medlemmar sålde Offensiv på manifestationen.

RS Borås

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!