Borgarna i Stockholm fortsätter sin covid-19-politik

Stockholms högerpolitiker vill fortsätta sälja ut och ombilda hyresrätter, mitt under pågående pandemi (Foto: woodleywonderworks / Flickr CC).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

När allas blickar är riktade mot det totala marknadsfiaskot i Stockholms äldreomsorg, som genom covid-19 har försatt hela Sverige i fara, fortsätter de blågröna i stadshuset exakt samma politik – nu gällande bostäder. Mitt under brinnande pandemi sätter den politiska ledningen i Stockholms tre kommunala fastighetsbolag försäljningspris på 385 lägenheter till ombildning. 1 620 ytterligare får pris inom kort.

De flesta trodde nog att borgarna skulle sansa sig. Det är trots allt ett extremt risktagande att i det här läget, när en djup ekonomisk kris är ett faktum, skuldsätta sig på flera hundra miljoner både för individer och föreningar. Men borgarna och MP såg istället chansen att driva genom detta genom en så kallad chockdoktrin. Den går ut på att motståndet är splittrat och alla uppmanas stanna hemma, är lite i chock, och därför hoppas man få genom sin agenda.
Orsaken till att trångboddheten har ökat så i Stockholm de senaste årtiondena är att högerpolitiken och privatiseringarna har gjort bostaden till handelsvara. Företag och rika köper upp bostadsrätter och hyr ut dem dyrt istället för att bostäderna fördelas efter behov. Varken utförsäljningar eller ombildningar har heller helt stoppats under socialdemokratiskt styre. Trenden är förödande. Allmännyttans andel av bostadsbeståndet i Stockholm var 30,5 procent 1990 och är idag nere på 17 procent. 
Att då komma på att sälja ut ännu fler bostäder är bokstavligen som att hälla bensin på elden, eller som det nu heter; att nysa någon rätt i ansiktet.
Som oppositionen i stadshuset också ryter till om försöker högern sälja bostäderna till underpris. En lägenhet i Västertorp säljs på Hemnet till 50 000 kr/kvm, men ombildaren kan få den för 37 000 kr/kvm. 

Nätverket Rädda Hyresrätterna tror dock ändå att folk kommer att dra sig för detta uppenbara slöseri med allmänhetens medel och för det personliga risktagandet, och att ombildningarna går att stoppa. 
De pekar bland annat i ett nytt flygblad på att med en arbetslöshet på 15-20 procent kan katastrofen från 1991/1992 upprepa sig. Då blev många bostadsägare av med bostaden (bankerna tog dem i pant när värdet sjönk under lånesumman) samtidigt som låntagarna satt kvar med jättelånet. Detta innebar så klart personliga konkurser och stort lidande. Som hyresgäst har du ditt besittningsskydd, vilket är en större trygghet.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla som vill engagera sig i försvaret av den gemensamma egendomen – allmännyttiga bostäder för allas säkerhet – att nu engagera sig och delta på Rädda Hyresrätternas möte på måndag den 11 maj. Kontakta undertecknad på elin.gauffin@socialisterna.org för mer info. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!