Borgerlig verklighetsflykt

2011-04-06 14:59:02
Rättvisepartiet Socialisterna argumenterade mot kommunens utförsäljning av förskolan Rodrets lokaler i Tungelsta under måndagens kommunfullmäktigemöte i Haninge. Borgarna vill slippa kostnaderna för renovering och ställde föräldrakooperativet inför fullbordat faktum – de måste själva köpa fastigheten.
Borgarna slog fast att behovet inom förskola och skola kan klaras med de befintliga skollokalerna. Med andra ord bryr de sig inte vad som händer med Rodret efter försäljningen.

Behoven är tvärtemot vad borgarna säger inte alls uppfyllda. Många föräldrar måste lämna sina barn på förskolor i andra kommundelar då det inte finns plats i Tungelsta. Förskolor i Tungelsta har brottats med allt från farligt stora barngrupper till mögelskador som borgarna nonchalerat.
RS anser att den kommunala förskolan måste byggas ut i hela kommunen. Utförsäljning av Rodret innebär att borgarna släpper ännu mer av kommunens ansvar för barnomsorgen i Tungelsta.

Ägande påverkar inte verksamheten, svarade Folkpartiets Peter Olevik Dunder. Vår följdfråga, om det var hans välgrundade åsikt att kvaliteten inte drabbas när investeringsbehov på 24 miljoner dumpas över på föräldrakooperativet, kunde han dock inte uttala sig om, då han till sin profession ”är minröjare till sjöss” (!).
Då undrar man: Var hans första påstående grundat på sin kompetens som minröjare? Eller var den följande repliken en nöd-reträtt i världsklass? Kanske var det ett skämt för att avdramatisera Folkpartiets politiska svagheter? Vem vet?

Borgarna har inte bara problem med argumenten, utan också med verkligheten. Bäst att skriva om, tänkte de kanske när årsredovisningen för 2010 skulle göras. Det räcker att titta på kommunens måluppfyllelse som redovisas för att förstå bristen på verklighetsförankring.
”Attraktiv arbetsgivare” = ”Målet är uppfyllt”, slår årsredovisningen fast. Ändå är en fjärdedel av kommunens personal deltidsanställda, varav en majoritet genom tvång. ”Förbättra folkhälsan” är också ett mål som borgarna ser som ”uppfyllt” trots att alkoholkonsumtionen bland unga inte minskat och narkotika ökar bland 9:e-klassarna.
Man slår också fast att Haninge uppfyllt målet att bli ett ekologiskt samhälle trots att bara en tredjedel av de upphandlingar de släpper igenom klarar miljökraven.

Ett av resultaten tar verkligen priset: ”Med 2008 som jämförelseår ska Haninges invånarantal till år 2018 ha ökat med cirka 10 000 personer” = ”Målet är uppfyllt” (!).

//Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!