Brandattentat mot Borås största moské

2016-01-20 15:51:11

foto: RS Borås
Nu måste kampen mot det rasistiska våldet och terrorn trappas upp.

Kl 03.04 på söndagen den 17 januari gick ett larm om att Borås största moské stod i brand. Några timmar därefter träffar Offensiv Fathi och Sultan, som sökte sig till platsen efter brandlarmet.

–Jag hörde om det efter att jag hade slutat jobbet. Jag ringde min fru och skulle skjutsa barnen. Men då sa hon att de hade bränt moskén, säger Fathi och fortsätter:
– Det här är den största moskén i hela Borås, det här är vår speciella plats i Borås. Många kommer hit. De kanske inte ber, men de kommer ändå. Speciellt på högtider. Då är det fullt här.
– Vi vet ingenting, den kan ha startat av en olyckshändelse, den kan ha varit anlagd. Det får polisen utreda, säger Fathi.

Sultan Yassin tror däremot att det är ett attentat. Han berättar för Offensiv att moskén har fått hotbrev under flera års tid.
– Inga åtgärder har vidtagits av polisen vid dessa tillfällen. I samband med de senaste årens brand­attentat mot moskéer runt om i Sverige har imamen slagit larm om att säkerheten är väldigt dålig, säger Sultan och fortsätter:
– Exempelvis är samtliga fönster väldigt omoderna – tunna, enkla, lätta att krossa och med bräckliga karmar. Men fastighetsägaren, Borås stad, har inte gjort något åt saken.
Efter att polisen har släppt avspärrningarna går Offensiv ett varv runt byggnaden och tittar på skadorna. Ett fönster har krossats. Tegelväggen runtom är svart av sot. Innanför ser vi förkolnade bjälkar. Ingen annanstans på huset syns spår av branden.
– Där inne fanns ingen spis, inget kök, ingenting alls som kunde orsaka en eldsvåda, säger Sultan och pekar in genom fönstret.
– Det är tydligt att någon har krossat glaset och slängt in någonting som startade branden, säger Sultan.

I spåren av rasism och islamofobi har attentat mot muslimer och moskéer ökat. Av Sveriges moskéer har 44,5 procent hotats, och 66  procent  har utsatts för olika fomer av skadegörelse.
I genomsnitt sker en attack i månaden, uppger tidskriften Expo. Detta måste självklart sättas i samband med det ökade stödet för Sverigedemokraterna och bränderna mot asylboenden.
Borås stad måste ta hoten på allvar. Det krävs att offentliga resurser läggs på att skydda människor från rasistisk terror.
Engagemanget mot rasism i Borås behöver nu trappas upp. Rasistiskt våld mot invandrare, muslimer, antirasister och feminister måste bekämpas. Med massiv antirasistisk mobilisering kan mordbrännare och våldsverkare tryckas tillbaka. Samtidigt måste vi bygga ett alternativ.
Rättvisepartiet Socialisterna ser allvarligt på den våldsutveckling som sker. Vi uppmanar alla föreningar i lokalsamhället att engagera sig mot rasismen, att föra in kampen i fackföreningarna och att bli aktiva i sina bostadsområden. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!