Brasilien: ”Till försvar för de tak- och jordlösa”

2010-12-16 14:46:57
En av delegaterna på CWI:s världskongress var Lito från LSR (Frihet, Socialism, Revolution), CWI i Brasilien. Li­to är förutom medlem i LSR också ledare för Brasiliens tredje största rörelse för tak- (bostads-) och jordlösa. De organiserar fattiga och jordlösa i ockupationer av stora landområden.
Offensiv passade på att intervjua Lito under kongressen.

– Brasilien är ett av de få länder i världen som aldrig genomfört en jordreform. Den rådande situationen och den desperation som fattiga lever i har tvingat fram en rörelse där man helt enkelt tar över jorden för att överleva.
–Idag lever en miljon familjer på 6 000 ockupationssättningar i Brasilien, berättade Lito.

Det finns omkring 40 rörelser för jord- och taklösa i Brasilien, varav Lito är ledare för den tredje största.
– LSR hjälpte till att starta upp och stödjer ”Befria jorden-rörelsen”. Den har en stark bas i Goiás bland fattiga och jordlösa, men ock­så i fattiga områden i São Paulo. Det är en självständig rörelse, men den stöds aktivt av LSR och den samarbetar med den radikala fackliga federationen Conlutas.
– Vi organiserar idag ockupationer där 600 familjer lever. Samtidigt driver vi en politisk kamp för jordre-form.
Goiás är det område som har de flesta och starkaste rörelserna för jordlösa, där MST är den största och mest kända.

– Att ockupera jord är en procesess indelad i tre steg. Först organiserar vi familjer som är tak- eller jordlösa, sedan påbörjas ”sättning­en” – ockupationen av jorden – och sist påbörjas arbetet med att göra sättningen legal.
– När jorden väl är ockuperad startar arbetet med att bygga upp ett samhälle i det ockuperade området. Vi bygger upp skolor, sjukvård och organiserar transporter. På de ockuperade områdena finns också en frivillig skola för politisk utbildning som vi organiserar.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!