Brevbärarna har fått nog

2012-06-03 00:56:36

foto: Sebastian Olsson
400 personer demonstrerade i lördags mot försämringarna på Posten.

”Vi är människor, inte maskiner”. Lördagen den 26 maj demonstrerade 400 postanställda i Stockholm mot nedskärningarna på Posten och den nya börsintroduceringen.

Demonstrationen inleddes med att Ulf Brant, pensionerad avdelningsordförande i Stockholm läste upp nätverket Välfärd utan vinsts stöduttalande till demonstrationen. På demonstrationen talade flera Seko-klubbordförande som bland annat Janne Åhman från Årstaklubben och Gunnar Westin från Hägerstenklubben. Seko Posten-ordföranden Alf Mellström attackerade i sitt tal Posten för den ekonomiska pressen både från arbetsgivarna, men också från politiska påtryckningar uppifrån som brevbärarna ständigt utsätts för.

Jan Åhman pratade om vad bolagiseringen av Posten på 90-talet inne­bar och hur allting har försämrats bit för bit sedan dess och ­poängterade också att det vi inte behöver nu är en ny Vanja Lundby Vedin som gråter när vi röstar nej till euron. Han tog också upp om de 99 procenten som innefattar alla postarbetare och att de som tjänar på postisarnas slit bara är 1 procent och citerade därefter vad New York Times har skrivit om Occupy Wall Street och avslutade med:
– Låt därför vår demonstration, och de krav vi ställer i den, växa till en idé som inte kan stoppas.

Gunnar Westin delade ut flera kängor till pamparna i Postens ledning och att flera arbetskamrater sliter ut sig och går på knäna för att tillfredställa deras ­vinstmaximeringar.
– Jag kan så klart inte låta bli att ta tillfället i akt och uppmana Alf och de förhandlare som nu ligger i förhandlingar med Posten i den pågående avtalsrörelsen att lita fullt ut på vår styrka, och att inte dra sig för att utnyttja den till fullo för att säker­ställa att vårt förbund marscherar i takt med tidens krav, avslutade Gunnar.
Demonstrationen tågade till slag-ord som: ”Vi är människor – inte maskiner” och ”Det gäller våra kroppar, det gäller våra liv – Nej till stress och övertid”. När demonstrationen gått ett varv på Södermalm ­återvände den till Slussen och Södermalmstorg där Slag från Hjärtat spelade och po­eten Jenny Wrangborg läste dikter. I slutet av demonstrationen talade också Janne Rudén, ordförande för hela Seko, som uttalade sitt stöd till demonstrationen. Demonstrationen i lördags var ett föregående av gott exempel på hur fackföreningarna i ­hela LO borde organiseras.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!