Budet till Handels – en provokation

2007-03-21 11:57:56
Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel vill att avtalsrörelsen ska resultera i kraftiga försämringar för handelsanställda.

– Deras provokation med skambudet på bara 2 kr mer i timmen måste leda till att facket börjar mobilisera för strid, säger Niklas Söderholm, arbetsplatsombud i Göteborg.
Den 31 mars löper avtalen ut för de flesta handelsanställda. Arbetsgivarna vill försämra för arbetarna på flera områden.
De vill frysa minimilönen fram till 2010, ta bort ob-tillägget vardagar fram till 20.00 och helger fram till 15.00, de vill ha fler otrygga jobb med behovsanställningar och frysa semesterlönen fram till 2010.
– Många medlemmar lever på ob-tillägget. Utan ob-tillägg skulle vi inte kunna komma upp till en rimlig lön, tar man bort det går det inte leva på lönen.
Ilskan bland handelsanställda är stor och skulle förbundet varsla om strejk skulle medlemmarna stödja det, berättar Niklas som arbetar på butiken Frej Johnssons.

Högre ob-tillägg behövs

– Ob-tillägget borde inte bara försvaras utan även förbättras, menar Niklas, 70 procent på fri dag borde bli 100 procent och lördag borde bli hel dag.
– Förbundet måste bli tuffare, det går inte att vara defensiva.
Detaljhandelsavtalet berör 110 000 medlemmar och lageravtalet 30 000. Med ett strejkvarsel skulle marken röra sig under Svensk Handel och kampstämningen stiga bland medlemmarna.
– De handelsanställda skapar enorma vinster på grund av de låga lönerna, nu är det vår tur att få ta del av pengarna.

Demonstrera 31 mars

Niklas föreslår att Handels ska delta i de planerade lönedemonstrationerna den 31 mars då avtalet löper ut, som i Göteborg kommer att vara 14.00 i Brunnsparken.
– Sedan måste strejker börja förberedas för att sätta allvar bakom orden. Vi är redo för strid, avslutar Niklas.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!