Budskapet var tydligt: ”Kulturskolan ska räddas!”

av Elin och Lo Gauffin, Yussuf Barkhadle

Kampen fortsätter mot kulturslakten (Foto: Elin Gauffin).

Den 5 maj samlades en speciell manifestation mot Stockholmspolitikernas neddragningar av kulturskolan. Elever och lärare bjöd både på musik, kör, konst och teater samt väldigt starka tal.

Egentligen hade man velat att ännu fler skulle ha deltagit. Förstår inte folk hur livsviktig kulturen och konsten är? Det är nödvändigt för barnen att få all den hjälp de behöver för att hitta sin uttrycksform, forma sig genom åren och lära sig navigera i en känslokall och mörk framtid. Så småningom få en viss skönhet, färgglad elegans och lite leenden. 
Eleverna på demonstrationen leker inte. Det märktes tydligt när de kom fram till micken på Sergels torg och talade om sin sanning. De utforskar, hittar sig själva och Kulturskolan måste finnas kvar för dem. 

En av de unga talarna var Ester:
– När jag var åtta började jag på Kulturskolan och sedan dess har jag framfört fem teaterföreställningar. Känslan när man står bakom kulisserna och ska framföra en pjäs för familj och släkt är obeskrivlig. Jag vill tacka Kulturskolan för att jag som inte ens vågar räcka upp handen i skolan får stå där på scenen och vara mig själv. 
En annan talare var skådespelaren Marika Lagercrantz.
– Genom fakta kan man förstå saker och ting, men bara genom konsten och kulturen kan man känna. Ord och musik hör samman. Det går inte att göra teater utan kostymerna, utan mystiken. Har vi slutat att tro på människan?

Även regissören och barnkulturskaparen Suzanne Osten tog till orda:
– Det finns pengar i samhället. Ta Förbifart Stockholm, som kommer kosta 30 till 60 miljarder kronor. Men det handlar om politik – vad som anses viktigt. (…) Vi måste kunna leva oss in i andra för att kunna förändra det som är dåligt.

Agnes och Valentina (Foto: Elin Gauffin).

Bland demonstranterna fanns Agnes Östling och Valentina Holm. På frågan varför de deltar på demonstrationen svarade de:
– Vi har gått på teater jättelänge. Det är väldigt viktigt att det är samma grupp vänner, medan skolan och annat ändras jämt. Men vi på teatern håller ihop och skapar sammanhållning.
– Vi har lärt oss jättemycket på teatern. Den är viktig för att falla tillbaka på och hitta en själv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!