Bussförarna demonstrerade mot försämrade arbetsvillkor

2017-03-22 22:07:41


Jannika Magnusson var med och demonstrerade

Uppemot 500 bussförare demonstrerade utanför Keolis kontor och Landstingshuset. Bussförarna protesterarade mot företagets försämringar av arbetsvillkoren, bland annat försämrade scheman, färre lediga dagar och sämre möjligheter för äldre bussförare att välja passande körtider.

–Jag är här i dag för att demonstrera för mina rättigheter som busschaufför – som bra scheman, arbetsmiljö och arbetstider. Det är för korta pauser [ofta 13 minuter inklusive parkering] och långa dagar. Jag tycker att det är dåligt att de har tagit bort ”trippeln” [en extra ledig dag var sjätte vecka] som vi behöver för återhämtning, berättade Dler Rashtiani, bussförarare från Brandbergen.
Redan innan försämringarna var arbetstiderna med ”delade turer” en stor börda. Många jobbar ett fyra-timmarspass och tvingas vänta fyra timmar tills nästa pass på fyra timmar.
Med restiden mellan garage och hem är det inte ovanligt att förare är borta hemifrån i 15 timmar per dygn. Att köra hem innebär ingen vila, ändå räknas det in i förarnas vilotid.
Jannika Magnusson, en de som deltog berättar för Offensiv:
– Jag har varit busschafför sedan 1994 så det är många år nu. Det är på tiden att vi protesterar och vi är många som vill gå till strejk men genom facket får vi inte göra det eftersom det strider mot avtalet. Keolis har ju däremot gått emot avtalet och tar hellre en böter i domstolen.

– Det har skett försämringar inom arbetsvillkoren, arbetsscheman och arbetsmiljön i flera år. Jag tycker att det har gått för långt. De får oss att jobba flera timmar extra och istället för att ge oss mer i lön så sänker de den istället., säger Stefan Björck, bussförare på Hornstullsgaraget.
– Vi får ett växlande arbetsschema som jag inte tycker är bra. Vi får jobba totalt cirka 10 dagar mer om året än vad vi brukar göra. De vill ta fler dagar från vår semester och inte ge oss någon lön för det, sa Björn Albertson, fackligt aktiv bussförare.

Från Keolis kontor marscherade bussförarna till Landstingshuset.
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) kom ut för att svara på frågor kring försämringarna men duckade dessa:
– Ni gör ett jätteviktigt jobb. Jag åker buss varje dag.
En bussförare avbryter:
– Jag har en dotter med funktionsnedsättning som jag inte kan träffa lika ofta med schemaändringarna. Vad tycker du att jag ska säga till henne?
– Säg att du träffade en politiker som idag kom ut för att lyssna, var Tamsons svar.
Varpå en bussförare replikerar:
– Det har blivit sämre under varje år det har varit upphandlingsstyrt. Varför går ni inte tillbaka till offentlig drift?
– Framtiden ligger inte i att blicka tillbaka, svarade Tamsons.
– Vilket politikersvar! ropade en bussförare.
Hela demonstrationen stämde in en massiv talkör:
”Bort med det privata från kollektivtrafiken!”. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!