Bussförarnas kamp gäller alla löntagare

2013-06-26 10:56:04

foto: Anna Löfgren
– Vi vet att vi tar strid för fler än oss själva. Kommunal har 150 000-200 000 medlemmar i upphandlade verksamheter, säger Peter Boström, ordförande för Kommunal på garaget i Södertälje till Offensiv.

Bussförarnas krav på ett stopp för försämringar när nya bolag tar över har starkt stöd.
– Vi har haft 15 strejkinformatörer på stan varje dag. De har fått massor av uppbackning och stöd från passagerare som tvingats gå till stan, berättar Peter Boström, ordförande för Kommunal på garaget i Södertälje.

När detta skrivs – tisdagkväll den 25 juni – pågår samtal mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna.
– Det får inte bli ett svekavtal, det var budskapet från de strejkande bussförare som Offensiv träffade på Råstagaraget i Solna den 24 juni.

Busstrejken i Umeå, Stockholm och Södetälje har pågått sedan onsdagen den 19 juni och utvidgades i måndags till Norrköping, Halmstad, Gävle, Östersund och Västerås-Hallstahammar.
Kommunals strejk gäller de ständiga försämringarna vid upphandling.
Bussarbetsgivarna har samtidigt en lång lista med krav på ytterligare sämre villkor – kortare pauser och nattvila, indragen ersättning vid delade turer med mera.

– Vi vet att vi tar strid för fler än
oss själva. Kommunal har 150 000-200 000 medlemmar i upphandlade verksamheter, säger Peter Boström.
Bussförarna har ställt upp till 100 procent även om de också är rädda att strejken ska avslutas utan att man fått igenom sina krav. Det har varit mycket tydligt när Offensiv besökt strejkvakter på många garage.

Följ bussförarnas strejk och kamp på socialisterna.org.

Per-Åke Westerlund

Röster från strejkande busschaufförer

”Kommunal får inte backa”
Bussförarna utanför Råstagaraget i Solna vill inte att strejken ska sluta utan att Kommunals krav har gått igenom.

– Bussarbetsgivarnas Peter Jepsson gör mig förbannad. Han säger att bussförare inte ska ha det bättre än andra, men hans förslag innebär ju stora försämringar för oss, säger en av de strejkande.Det finns inga strejkbrytare i Råsta och förarna är mycket insatta i strejkens huvudfråga – att nya ­företag inte ska kunna göra sig av med förare och försämra villkoren. De känner också att de har starkt stöd från allmänheten.

– Vi hade på känn att det skulle bli strejk. Men idag [måndag den 24 juni] har vi stora frågetecken när Kommunal bjudit in arbetsgivarna till samtal, säger Bengt Ljunggren, som går strejkvakt.
Han räknar upp flera av arbetsgivarnas krav på försämringar:
– De vill ta bort den extra ersättningen för delade turer, som kan vara 75 kronor per dag. De vill minska vår rätt till 10 minuters paus efter 2,5 timmes körning till sex minuter. I till exempel Kista skulle det betyda att vi inte hinner till toaletten. Körtiden fram till matrast vill de förlänga från 4,5 timme till 5,5 timme.
– De vill också inför att övertid ska räknas först 15 minuter efter arbetstidens slut. Dessutom vill de avskaffa vår arbetstidsförkortning som är två timmar per månad.

– Vi hoppas att det kommer att ­lösa sig. Arbetsgivarna kommer inte att backa i första taget. Med Arriva får vi jobba 12-13 timmar i sträck. Det är inte mänskligt. Vi är riktigt ­upprörda över det här, säger Abdul Aziz, även han bussförare på Råstagaraget.
Bussförarna på Råsta har särskilda skäl att kämpa för villkoren vid ett övertagande. Arriva som numera driver garaget har på alla sätt ­motarbetat facket och försökt försämra villkoren.

Intervjuer: 
Per-Åke Westerlund och Ruben Derkert


”Synd att SEKO inte strejkade”

– Stämningen är fortsatt bra. Just nu vill vi veta om det blir en långvarig strejk eller inte. Idag [måndag] tas ju fler ut i varsel och det är nyanställningsblockad från och med idag också, vilket är bra för att sätta ännu lite mera press på ­arbetsgivarna, säger busschauffören Perikan Aydin vid Södra garaget i Stockholm.

– Luften gick ju ur oss lite i och med att SEKO:s strejk aldrig blev av. Men vår strejk måste leda till något bra! Det får inte bli att man ska ­göra något i nästa avtalsrörelse, utan vi vill ha resultat. Det finns en oro över att det blir ett svekavtal, men jag tror inte det eftersom besvikelsen var så stor vid förra strejken.

– Det är synd att SEKO inte gick ut i strejk också, det hade blivit ett rejält tryck mot arbetsgivarna då. Men jag hoppas och tror att vi kan få igenom de krav vi har ställt. Det är en ­alldeles för viktig fråga och kamp. Angående Fria Moderata Studentförbundets uttalande om vår fackliga ­särställning, är den något vi har kämpat oss till genom åren. De fackliga rättigheter vi har idag har inte kommit gratis, sa bussföraren Stefan Andersson.

Intervjuer:
Robert Bielecki och Enzo Costa


Östersund

– En man stannade och erbjöd sig att köpa fika åt oss strejkvakter, berättar Pia Söderstedt, strejkande bussförare i Östersund.
Hon säger att det är en viktig kamp de för. Den gäller framför allt anställningsvillkoren vid upphandling och att den därför är principiellt viktig. Den gäller inte bara de anställda vid bussbola-gen, utan alla som berörs av upphandlingarna. Hon känner att strejken har stort stöd bland såväl medlemmar som allmänhet.

Sigbritt Herbert


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!