Så vad händer nu?
– När vi fått in de 1 000 första namnen som samlats in på garagen i Stockholm kommer vi att överlämna dem till avdelningen och avtalsdelegationen. Och ryktet säger att det redan börjat röra på sig på avdelningen.
Kanske det kan bana väg för resten av landet också?
– Ja, kan vi bara få ett avtal med t ex Nobina, Keolis och Arriva i Stockholm så finns ju de bolagen ute i landet också.
Nobinas (f d Swebus) bussar vid garagen i Botkyrka och Nacka-Värmdö övertas den 22 augusti av Keolis.
Enligt Åsa Gissléns bedömning är Keolis, som tidigare haft en elvaminutersregel, där bolaget står för all åktid över elva minuter till och från de platser där körningarna börjar och slutar, villiga att förhandla.
– Men jag vill självklart ha ett nollavtal som i det gamla Swebusavtalet.
Det innebar att man startar på garaget och får åka ut till den buss man ska köra med avlösningsbilar eller passåkning med buss på betald arbetstid.
Hur reagerade du själv på bussavtalet?
– Jag fattade inte hur man kunde skriva under utan att ha löst börja/sluta-frågan och att man förhandlat bort 200-timmarsgränsen för deltidare, så att de nu först kan få jobba mertid upp till heltid och sedan 200 timmars övertid därutöver.
När det gäller lönen var förväntningarna redan från början lågt ställda, men ett tvåårsavtal som bara ger 0,9 procent från 1 augusti i år och 2,6 procent från 1 juni nästa år är extremt dåligt. Särskilt under en uppåtgående konjunktur och nya möjligheter till vinster för bolagen med nya kollektivtrafiklagen.
Går branschen på knäna?
– Nej, det tror jag inte, ändå blir det en reallönesänkning, helt klart.
Det bästa med det nya bussavtalet är enligt Åsa Gisslén att anställningstryggheten stärks vid övertaganden, och att det ska motiveras mycket noggrant för varenda förare om denne inte får sitt jobb tryggat. Mot detta står att anställningstryggheten och bra lösningar när det gäller arbetstider med mera åter kan bli mycket sämre när den nya kollektivtrafiklagen träder i kraft vid årsskiftet. Då blir det fritt fram för bolagen att med mycket korta varsel starta en ny sträcka var som helst och sedan lägga ned igen med bara 14 dagars varsel.
Hur har medlemmarna reagerat på protestlistorna?
– Väldigt positivt, och listorna fylls i på nolltid, säger Åsa Gisslén.
Hon räds inte heller för några negativa reaktioner från förbundet.
– Jag har medlemmarna med mig, och listorna har också vänt den första reaktionen från flera att nu går vi ur facket, till att de flesta stannar.
Arne Johansson