Bygg och förankra rörelsen mot rasismen

2018-05-09 10:27:58


Efter 1 maj måste den antirasistiska kampen fortsätta i Boden och resten av Norrbotten.

2018 års historiska första maj i Boden var en kraftmätning mellan å ena sidan de som stod upp för solidaritet och enighet och å andra sidan nazisterna som med sin marsch ville sprida rädsla och splittring.

Med över 2 000 antirasister på gatorna mot nazisternas 117 blev utfallet mycket tydligt. Men kraftmätningen är inte över – till exempel ställer NMR upp i kommun- och regionvalet, och under veckan har de delat flygblad i Hamptjärnmoran. Uppslutningen och energin på första maj ger lysande förutsättningar att bygga den antirasistiska organiseringen starkare i Boden och Norrbotten.
Nätverket Boden mot rasism, med sin manifestation på Medborgarplatsen, blev den samlande, enande punkten på första maj. Deltagandet från till exempel Somaliska Föreningen och Låt oss Leva, men också hundratals enskilda bodensare, visar på förankringen. 

När nätverket nu arbetar vidare kommer vi som deltar från Rättvisepartiet Socialisterna föreslå att satsa ännu mer på att nå ut till och engagera gräsrötterna i Bodens föreningsliv. Ett direkt steg skulle kunna vara att samla till ett stormöte för alla som vill ta organiseringen mot nazism och rasism vidare.
Särskilt viktigt är att organisera och erbjuda alla som vill möjligheter att ta med sig och sprida engagemanget i handling. Till exempel att arrangera flygbladsutdelningar, producera skyltar eller affischer med texten ”nazistpropaganda inte välkommen här”, att sätta upp i bostadsområdena, och dra upp ett uttalande av modellen ”på vår arbetsplats/skola/förening accepterar vi varken nazister eller rasism i ord och handling…”
Vikten av att rulla vidare med första majs momentum till en verkligt massbaserad antirasistisk rörelse understryks av polisens agerande i Boden – först ett mycket generöst tilltaget demonstrationstillstånd för nazisterna och ett extremt snålt dito för Boden mot rasism, sedan grovt misstänkliggörande av antirasisterna, sedan brutalt våld mot flera demonstranter.
Vi kan bara lita till oss själva när det gäller att trycka tillbaka nazisternas satsning. Mot deras hat och förvirring måste vi organisera och bygga – nu – för att gjuta in mod, hopp och samhörighet bland alla oss som behöver kämpa tillsammans för en bättre värld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!