Bygg vidare på gräsrotsrörelsen mot rasism i Skåne

2010-10-31 17:02:45
Ett antal nedskjutningar av för polisen tidigare okända personer i Malmö kopplas nu samman. Invandrarbakgrund utgör den enda gemensamma nämnaren, vilket har fått såväl Malmöpolisen som Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, att tala om en ”ny laserman”.

Den gångna veckan har den rasistiska våldsvågen i Malmö eskalerat. Troligtvis handlar det om en eller ett fåtal gärningsmän som ligger bakom ett fem- tontal fall av skottlossning mot invand­rare där andra motiv än rasism saknas. Personer med utländsk härkomst har beskjutits i sina bilar, vid busshållplatser eller i sina bostäder.
Situationen påminner om tidigt 1990-tal med en finanskris, ett högerextremt parti som nyss hade tagit sig in i riksdagen och en invandringsdebatt präglad av rasistiska tongångar i hela samhället. Offensiv har sedan länge varnat för att regeringens högerpolitik som resulterat i ökade klyftor och som banat väg för Sverigedemokraternas valframgång i förlängningen utgör ett hot mot invandrares konkreta säkerhet. Våldsamma högerextremister, såväl organiserade nazister som isolerade galningar, får ökat självförtroende och tolkar SD:s valresultat som en legitime­ring av deras våld.

Camilo Flores, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och boende i söd­ra Malmö, där en stor andel av beskjut- ningarna har ägt rum, berättar om hur han och de boende i hans område har reagerat på händelserna.
– Självklart känns det obehagligt för mig. Det som är viktigt nu är att vi inte låter oss skrämmas till passivitet, utan att vi uttrycker vår ilska på ett konstruktivt sätt med demonstrationer för att visa att gatorna tillhör oss, men också för att driva tillbaka de här högerextrema krafterna i samhället.
Det som drev tillbaka rasismen un­der 1990-talet var en massrörelse där invandrare, unga och arbetare gick i spetsen. Kampen för invandrares säkerhet i Malmö är intimt kopplad till kampen mot Sverigedemokraterna och högerpolitiken som förvärrar klyftorna i samhället. Den främsta anledningen till att de etablerade partierna efter va­let har tagit avstånd från Sverigedemokraterna är att de kände av en antira- sistisk opinion som manifesterades av tiotusentals demonstranter runtom i landet. De etablerade partierna kan in­te bekämpa rasismen, eftersom de själ­va med sin politik har skapad det seg- regerade samhälle som utgör grogrunden för Sverigedemokraternas framgångar, som genererar främlingsfient- lighet och rasistiskt våld.

Att bygga vidare på gräsrotsrörelsen mot rasism är det bästa vi kan göra i Skåne och runtom i hela landet för att visa solidaritet med och skydda de invandrare som hotas av en hatisk mördares dåd.

RS Malmö/Lund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!