Byggnads-intervju från Luleå

2007-04-18 16:02:08

foto: Jonas Brännberg
Göran Eriksson, ombudsman för Byggnads avdelning 23

När Rättvisepartiet Socialisterna besökte PEAB:s bygge på Nygatan i Luleå hade de strejkande redan gått hem. Offensiv intervjuade den ombudsman, Göran Eriksson, som meddelade att inga strejkvakter kommer att vakta bygget.

Är ni förvånade över att det blev konflikt?

– Nej. De har förhandlat under fem veckor och inte kommit någonstans.

Vilka är de viktiga frågorna?

– Dels är det lönenivån som är för låg. Sen är det arbetstidsförkortningen. Vi har begärt en dag extra per år under avtalstiden för att komma ifatt de andra byggavtalen. VVS, Plåt, Glas och Maskin har alla fyra dagars arbetstidsförkortning men bygg har bara två. Dessutom vill arbetsgivaren ta bort den betalda ledigheten om 6 juni infaller så att det blir en ”klämdag”. Vi har gjort eftergifter också, till exempel frågan om mätning och granskning, berättar Göran Eriksson, som är ombudsman för Byggnads avdelning 23.

Varför är frågan om höjd grundlön viktig?

– Grundlönen styr vissa utbetalningar som permissionslön, helgdagslön etc. Sen är det ju grundlönen som är ”stupstocken” om vi inte lyckas komma överens om ett lokalt avtal, vilket händer ibland. Ett exempel är PEAB:s bygge i Skåne där de bara betalar 112 kronor per timme. Med ett lokalt avtal är lönen 140 kronor i timmen och cirka 170 kronor per timme om ackordet räknas in.

Tror du det blir en lång konflikt?

– Vi står långt ifrån varandra men det kan fort sno om också. Vi har ju lagt nya varsel som börjar nästa fredag. Då drabbas byggen i Kalix och Piteå också.

Hur är stämningen bland jobbarna?

– De tycker de är helt rätt att vi står på oss den här gången. Vi har fått ge efter i flera år nu.

Planerar ni några aktioner under strejken?

– Det kan bli, men i alla fall inte idag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!