Cancún: Klimatet offras för vinster

2010-12-01 18:28:41
Förväntningarna är lågt ställda inför FN:s nya klimatförhandingar i mexi­kanska Cancún mellan den 29 november och den 10 december, den 16:e så kallade ”conference of the parties”, Cop 16, som nu har inletts.

Trots att de tolv senaste månaderna enligt USA:s rymdstyrelse NASA är de varmaste någonsin och naturens egna varningar i form av pakistanska översvämningar och rysk hetta med svåra skogsbränder räknar ingen längre med ett bindande avtal, vare sig inom eller utanför ramen för det så kallade Kyotoprotokollet efter 2012 – vare sig i Cancún eller ens vid Cop 17 i Sydafrika nästa år.

De politiska förutsättningarna har sänkts ytterligare efter förra årets fias­ko för Cop 15 i Köpenhamn, sedan frågan först kört fast totalt i USA:s kongress och därefter blivit ännu värre av Obamas svidande nederlag i hös­tens mellanårsval.

Till skillnad från klimattoppmötet vid Cop 15 i Köpenhamn lär inte heller särskilt många av världens politiska ledare infinna sig, utöver klimatförhandlingarnas närmast sörjande tjänstemän och miljöministrar.
Sedan stormen kring den så kallade Climategateaffärren bedarrat med klimatskeptikernas nederlag, visar samtidigt en strid ström av alarmeran­de rapporter från vetenskapsmännen att mänsk- ligheten inte har råd att lå­ta kapitalismen blockera en lösning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!