Charlottesville: Hur stoppa rasisterna?

2017-08-19 20:45:42
Det hemska rasistiska våldet i Charlottesville har fungerat som en kollektiv väckarklocka. En kraftfull vänsterutmaning måste samlas mot rasistiskt och nazistiskt våld, och mot den reaktionära regeringen.

Alt-right, vit-nationalistiska och nynazistiska grupper har organiserat alltmer djärva, rasistiska demonstrationer sedan valet av Trump. Även om de fortfarande inte är stora organisationer, har de vuxit och fått ökat självförtroende. De hundratals vita rasister och högernationalister som kom till Charlottesville den här helgen för ”Unite the Right”-samlingen siktade på att lyfta sin rörelse till en högre nivå.
Det brutala mordet på Heather Heyer av den nazistiske bilföraren James Fields skakade om hela landet. När Donald Trump på nationell tv skulle fördöma våldet uttalade han sig mot hat ”på många sidor”. Hans misslyckande i att uttryckligen fördöma vit makt- och nynazistiska grupper väckte ilska hos miljoner, medan minst en alt-right-hemsida välkomnade Trumps kommentarer som ”riktigt bra”.
Den starka vågen av protester mot denna uppvisning av våld och rasism i Charlottesville visar den verkliga styrkebalansen. Spontana massprotester exploderade i städer över hela landet. Samtidigt med en plan för nationellt samordnade massprotester måste vänstern samla lokalt förankrade och fackliga försvarsgrupper för att fysiskt försvara vår rörelse och lokalsamhällen mot attacker.

Medan de flesta av de republikanska ledarna försöker ta avstånd från alt-right-grupperna har deras reaktionära och rasistiska politik i själva verket uppmuntrat rasistiska och reaktionära idéer. Årtionden av kampanjer för ”strängare straff”, att de har piskat upp islamofobi under rubriken ”antiterrorism” och upptrappade utvisningar av invandrararbetare har skapat ett rasistiskt klimat som vita högerextrema styrkor har kunnat dra nytta av.
Trumpismen har växt fram ur kapitalismens kriser. Därför måste en effektiv rörelse mot den rasistiska högern kombinera ett starkt motstånd mot rasism och reaktionära idéer med ett lika djärvt program för att göra slut på fattigdom, arbetslöshet, bostadsbrist och den kroniska underfinansieringen av utbildning, infrastruktur och sociala tjänster. Kort sagt, att stoppa Trump och alt-right-grupper kräver att vi bygger en massrörelse som kan ge ett tydligt vänsterpolitiskt alternativ.
Potentialen för detta är redan synlig i det breda stödet för Bernie Sanders. Den självutnämnde demokratiska socialisten är den mest populära politikern i USA och den mest framträdande rösten mot Trump. Bernies popularitet är förankrad i hans uppmaning till ”en politisk revolution mot miljardärsklassen”, hans krav på ”sjukvård för alla”, avgiftsfri högskoleutbildning och ett massivt jobbprogram, betalt via skatt på de rika. Tyvärr har Sanders misslyckats med att kombinera sitt radikala program med bygget av ett nytt politiskt massarbetarparti.

”Unite the right”-marscherna i Charlottesville har upprört miljontals arbetande människor som letar efter ett effektivt sätt att slå tillbaka. Förståeligt har nazisternas brutala våld skapat ökad sympati bland en del aktivister för att agera fysiskt, med den populära talkören ”Any time, any place, punch a nazi in the face” på demonstrationer över hela landet [”När som helst, var som helst, slå en nazist rakt i ansiktet”].
Medan den uttrycker en äkta känsla riskerar den att isolera antirasistiska aktivister och förhindra att vi kan bygga massmedverkan och få det stöd som vi behöver vinna. Vår styrka för att besegra Trump och alt-right ligger i att mobilisera majoriteten av samhället mot dem.
Samtidigt har bitter erfarenhet visat att vi inte kan förlita oss på polisen för att försvara våra rörelser, än mindre för att försvara de svarta, bruna och invandrargrupperna mot rasistiskt hot och våld. Vi måste förlita oss på vår egen kollektiva styrka och självorganisering. Anti-Trumprörelsen behöver demokratiskt organisera funktionärer och försvar av våra demonstrationer och för att ge stöd till hotade samhällen.

Sedan Trumps första timmar som president har Socialist Alternative stått i spetsen för att bygga motståndet mot hans rasistiska och sexistiska storföretagsagenda. Vi måste knyta samman dagens defensiva kamp med ett program och en strategi för att utmana storföretagens makt och göra slut på den ekonomiska och sociala osäkerhet som är grogrunden för rasism, nationalism och fördomar.
Att fullt ut stoppa rasism och nazism kommer att kräva en socialistisk omvandling av samhället, att de 500 största företagen och bankerna tas över i offentligt ägande under demokratisk kontroll så att de stora resurserna i samhället fullt ut kan tillgodose mänskliga behov, inte bara de superrika. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!