Connex i Arbetsdomstolen – då brann det igen i t-banan

2007-02-28 14:08:50
Per Johansson, sparkad ordförande för tunnelbanefacket, är nöjd med fackets insatser i Arbetsdomstolens (AD) stora mål i förra veckan.
– Alla som vittnade för vår sida gjorde lysande insatser. Det är tydligen lättare att tala sanning än att ge en berättelse som bolaget velat ha, sa Per Johansson med anledning av de många krystade vittnesmålen från arbetsgivarsidan.

Oavsett hur domen blir, blev den tre dagar långa och stora AD-rättegången en ny PR-katastrof för Connex, som bytt namn till Veolia. Till detta bidrog starkt en ny brand i en motor i en av de gamla tunnelbanevagnarna under rättegångens sista dag. Samtidigt som Connex i Arbetsdomstolen försökte bagatellisera företagets säkerhetsproblem tvingade stark rökutveckling brandkåren att utrymma både ett tåg, tunnelbanestationen och torget i Rinkeby.

Skyddsstopp efter brand

Återigen såg sig tunnelbanefacket Seko klubb 119 tvingade att ta till ett skyddsstopp för de gamla vagnarna. Något som senare på dagen hävdes av Arbetsmiljöverket, som förklarade att det inte förelåg en omedelbar fara för människors liv och hälsa. Samtidigt beordrades dock Veolia att inom två veckor komma in med en redovisning på allt underhåll av de gamla vagnarna.
Konflikterna i samband med tre tidigare tunnelbanebränder, som den 16 och 18 maj 2005, och igen i oktober 2005, har spelat en viktig roll i rättegången.
– Jag trodde inte det var sant, samma typ av brand som i maj. Det säger något om säkerhetsarbetet i Connex, samtidigt som arbetsgivaren hävdat att de varit säkra på varför det brunnit, kommenterade Annette Olofsson, förbundsjurist i LO och TCO Rättsskydd direkt efter rättegången.

Problem för Connexsidan

Arbetsgivarsidan hade under hela rättegången klara problem med att hålla fast vid de taktiska ritningar som utfärdats från det av Connex anlitade media- och union busting-företaget Medial, som från första stund hävdat att avskedandet inte hade något att göra med Per Johanssons roll som ordförande för det stridbara tunnelbanefacket Seko klubb 119.
Enligt arbetsgivaradvokaten Jens Tillqvist skulle Per Johansson ha brutit anställningskontraktet genom en kränkande och osaklig ton i sina kontakter med arbetsgivarna. Svepande anklagelser gjordes om att Per Johansson vid flera tillfällen skulle ha höjt rösten och någon gång hotfullt ha lutat sig fram. Både arbetsgivarrepresentanter och vid ett par tillfällen anlitade underleverantörer skulle ha också ha kallats för lögnare och inkompetenta eller idioter som spelar rysk roulette med de anställdas och resenärernas liv. Att även arbetsgivarrepresentanter höjt rösten försvarades som nödvändiga åtgärder.

”Syftet krossa Connex”

– Hans syfte har varit att skada bolaget och krossa Connex, inte att lösa säkerhetsproblemen i en konstruktiv dialog, anklagade Tillqvist.
En annan av de många anklagelserna var att Per Johansson inte skulle ha lyssnat på arbetsgivarens bortförklaringar om varför flertalet av larmtelefonerna mellan Kungsträdgården och Fridhemsplan inte fungerat vid en facklig inspektion.

Gäller yttrandefriheten

Gentemot Connex uppfattning att Per Johansson skulle ha överskridit kritikrätten hävdade förbundsjuristen Annette Olofsson att det här målet tvärtom handlade om yttrandefriheten och en klubbordförandes rätt att kritisera sin arbetsgivare. De fackliga vittnesmålen handlade också till stor del om hur ekonomiska krav och oklara ansvarsförhållanden har lett till svårigheter att nå resultat.
Efter förhandlingens slut var den fackliga sidan helt överens.
– Jag är förvånad över att arbetsgivaren inte haft mer på fötterna, att de inte kunnat precisera om Per skulle ha sagt si eller så, utan i stället mest kommit med svepande hänvisning till en känsla av obehag, sa Annette Olofsson.
– Att avskeda Per var enligt vår mening fel enligt både LAS och MBL, vilket vi hävdat i första hand. Om AD säger att det var fel enligt MBL och Veolia ändå försöker köpa ut Pelle, så går detta inte enligt vår mening. Då kan vi lägga in en ny stämning och för första gången pröva detta i AD.
Även tunneltågföraren Gunnar Wolldén tyckte att arbetsgivarsidans vittnen svävade ut.
– De kunde inte hålla sig till sakfrågorna trots att cheferna gått i mediaskola och fått lära sig hur de ska uttrycka sig som ”medarbetare och arbetskamrater”. När något kommer nerifrån och upp så rubbas deras världsbild och då måste det rättas till.
Håkan Stokke på Saltsjöbanan instämde.
– Då mellancheferna inte får bestämma något alls, kan ärendena bli 10 år gamla och det blir en fullgod ursäkt att man meddelat sig uppåt men inte fått svar.

Tvingats höja rösten

– Själva har vi en fråga om ett undermåligt personalrum på Saltsjöbanan som tagits upp i skyddskommittén sen i december 2002 utan att något hänt, fortsatte Stocke.
– Facket har tvingats höja rösten när allt hela tiden bromsas upp och därför sitter vi här idag. Det är frustrerande för fackligt förtroendevalda, och jag är också förbannad.
– Connex är ett hierarkiskt och auktoritärt företag, där cirklarna rubbas för cheferna när de får mothugg. Ibland måste man strida för att bli hörd, tillade Stocke.
– Jag är stolt över våra representanter, som uppträdde sakligt och kraftfullt, menade också tunnelbaneföraren Rose-Marie Johansson, som hoppas på seger i domen den 25 april, samma dag hon själv fyller 50.
Som även klubbens nye ordförande Pierre Sandberg förklarade är det oerhört viktigt för alla fackligt aktiva att facket vinner målet mot Connex. Frågan om vem som blir näste att avskedas kommer annars att lägga hämsko på fackets arbete.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!