Coop-lagret i Umeå läggs ned

2010-02-24 15:49:05
Under februari har beslutet att lägga ned Coop:s lager i Umeå verkställts. Bara ca 15 av de 125 anställda blir kvar. Nedläggningen är ett led i en ökad centralisering av matvarukedjans lagerverksamhet. Sedan en vecka körs alla varor som ska till Umeå från centrallagret i Bro.

Samma utveckling sker inom ICA-koncernen, som också lägger ned sitt stora lager i Umeå, vilket kan drabba ett 90-tal anställda.
– Det handlar helt enkelt om att sänka kostnaderna och maximera vinsterna. Och den största kostnaden är personalen, sa Jonas Bohman, ordförande i Handels fackklubb på ICA lagret i Umeå till Offensiv i december.
Facket har haft anledning till missnöje även med de kooperativa arbetsgivarna.
– I förhandlingarna fick vi visserligen till stånd ett avgångsvederlag på sex plus sex månader, säger Patrik Andersson, f d fackklubbsordförande på Coop-lagret. Men när förhandlingsresultatet väl skulle uttolkas visade det sig att arbetsgivarna räknade in semestern i denna tid. Ett småaktigt beteende som gjorde att förhandlingarna slutade i oenighet.
– De fackliga företrädarna pekar på att kollektivavtalets s k trygghetsfond är ett viktigt skyddsnät för dem som nu förlorar jobben. Via avtalet kan man få inskolningslön under sex månader hos en ny arbetsgivare. Man kan också få studera med a-kassenivå under ett år.

Men trots trygghetsfonden är det bara ett fåtal av Coop-lagrets anställda som lyckats få något nytt jobb.
Förlusten av lagerjobben i Umeå visar på behovet av protester och till och med strejker för att försvara varje jobb.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!