CWI-medlemmar fängslade i Nigeria

2007-10-17 12:33:29


Olatunde Dairo

Två studentledare och medlemmar i Democratic Socialist Movement (DSM, CWI Nigeria) har arresterats och ställts inför domstol.

De två är studenter på Obafemi Awolowo University (OAU) i Ile Ife. Det är Taiwo Hassan Soweto, ordförande för DSM på OAU och ansvarig för en kampanj på universitet, och Olatunde Dairo, informationsansvarig för studentfacket. Sedan den 31 juli sitter även studentfackets ordförande, Saburi Akande Akinola, i fängelse. De är alla anklagade för 10 olika brott var. Akinola anklagas bland annat för ett mordförsök för tre år sedan!

16 december

Domstolen i delstaten Oshogbo Osun vägrade att släppa DSM-medlemmarna mot borgen och beslutade att de ska hållas i fängsligt förvar till den 16 december.
Arresteringarna har skett som en del av en våg av förtryck mot studenterna och deras kamp för demokratisering och bättre utbildning. När studenterna beslutade om en tvådagarsbojkott av utbildning, som skulle ha skett den 17-18 oktober, för att Akinola ska friges, stängdes hela universitet och CWI-ledarna greps. Universitetsledningen använder diktatoriska åtgärder för att krossa studentrörelsen.
Skicka protestbrev med krav på att alla tre studentledarna ska friges, till Nigerias ambassad i Stockholm:
nigerian.embassy@swipnet.se plus en kopia till Offensiv.
Per-Åke Westerlund
Vi kommer att genomföra en protest utanför Nigerias ambassad (Tyrgatan 8, T-Tekniska högskolan) i Stockholm på tisdag den 30 oktober 15.00.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!