CWI-medlemmar i Ryssland utsatta för brutalt överfall

2010-08-11 15:25:15
Rättvisepartiet Socialisterna fördömer det fega överfallet på medlemmar i Committee for a Workers’ International i Moskva. Igor Yasin ligger på sjukhus sedan han och två andra kamrater attackerats efter att ha deltagit i en protest mot det franska företaget Vinci, som med stöd av den ryska regeringen hugger ned viktig skog.

Femton fascistiska ligister attackerade tre medlemmar i Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Ryssland, med förödande resultat. En medlem fick ögat skadat, den andra fick sys och den tredje, en av CWI Rysslands ledande medlemmar, Igor Yasin, fördes till sjukhus med spräckt skalle. Läkarna fick inte stopp på blödsningen och tvingades operera under dagen.

Denna fega attack ägde rum efter en lyckad protest i centrala Moskva mot planerna på att hugga ned skogen, men dessa fascister ansåg det för osäkert att attackera hela demonstrationen. Istället väntade de ut demonstrationen och attackerade Igor och de andra kamraterna i CWI två timmar senare.
När de var på väg hem upptäckte de att deras väg var blockerad av des­sa fascistiska ligister beväpnade med ett baseballträ, med vilket Igor blev brutalt misshandlad. Gosha och Ivan lyckades ta sig därifrån till en tunnelbana. Efter det fega överfallet började våldsverkarna skrika ”Ryssland – vpered” – ”Ryssland framåt”.
Vittnen rapporterade att fascister­na var klädda som fotbollshuliganer, en liknande klädsel som de hade som attackerade området med miljöaktivi­ster i början av veckan.

Återigen visar extremhögern i Ryssland att de, i motsats till vad de säger, inte är något annat än regimens marionetter. Dessa marionetter används av regeringen och storföretagen för att slå ned på vänstern och de sociala rörelserna. De försöker förgäves skrämma politiska motståndare till tystnad, men de kommer inte att lyckas.
Det franska företaget Vinci påstår på sin hemsida att de tar socialt ansvar, att de tar hänsyn till personalens säkerhet och miljön. Detta är inget annat än en smutsig propaganda. De är idag glada över att ha Putins polisstat och fascistiska ligister på sin sida mot alla som hotar deras intressen av att göra profit i Ryssland.

Attacken är inte en isolerad händelse. Den kom i samband med slutet på en vecka som präglats av långtgående attacker på den ryska oppositionen.
I början av veckan attackerades en grupp på det läger som miljöaktivister upprättat av liknande fascistiska ligister. När detta hände valde polisen att titta åt andra hållet, kommenterandes att ”detta är vad som händer om man utmanar Putin”. Femtio personer arresterades sedan när de i solidaritet försökte ansluta sig till miljöaktivisterna.
I Sankt Petersburg arresterades över 90 personer och ytterligare 50 i Moskva när de försökte protestera för demokratiska rättigheter och rätten att protestera. Flera ungdomar och andra har arresterats med uppdiktade anklagelser mot antifascister och miljöaktivister.
Denna attack på miljöaktivister, antifascister och medlemmar i CWI, i syfte att skrämmas, kommer dock inte att lyckas. Istället kommer vi att få se en framväxande rörelse under höstern.

Kampen måste trappas upp och den rörelse som kommer att växa fram behöver allt internationellt stöd.
Rättvisepartiet Socialisterna står bakom CWI i Rysslands krav:
  • Stoppa förföljelsen av protesterande och antifascister.
  • Ett stopp på statens och storföretagens användande av våld genomfört av ligister mot fredliga demon- stranter.
  • Stoppa skövdlingen av den ryska skogen som sker i elitens och storföretagens intresse.
  • För en öppen konferens av miljögrupper, arbetarorganisationer och lokalbefolkning för att förbereda en plan för att tackla miljö- och transportkriser och för en politik i vanligt folks intresse, inte storföretagens.
  • Ned med Putin-Medvedevs polisstat! Ersätt den med en demokratisk vald regering av det arbetande folket under ett socialistiskt program.

CWI uppmanar till protester utanför ryska ambassader och konsulat och där det är möjligt mot det franska företaget Vinci.
Sänd stöduttalanden till Igor och de andra kamraterna: iasineigor@gmail.com, och kopia till: robert.cwi@gmail.com.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!