CWI Nordirland: Vägra betala vattenavgifterna!

2007-03-14 12:45:26
Valet i Nordirland slutade i seger för de två sekteristiska partierna DUP, som blev största parti, och Sinn Féin.
Innan den 26 mars ska de båda partierna ge den brittiska regeringen besked om de är beredda att bilda en historisk koalition.
Men medan politikerna i toppen slåss om en plats vid köttgrytorna växer motståndet mot vattenavgifterna.
I april väntas den första vattenräkningen dimpa ned i brevlådorna.
Socialist Party (CWI Nordirland) har gått i bräschen för att hushållen ska vägra betala vattenavgiften. Fram till dags datum har mer än 100 000 namn för en betalningsbojkott samlats in.

Stöd på arbetsplatserna

Socialist Party och Vi vägrar betala-kampanjen har också lyckats bygga stöd för kampanjen inom fackföreningarna och på en rad viktiga arbetsplatser.
Offentligfacket NIPSA, Nordirlands största fackförbund, var det första fackförbundet som stödde kampanjen. Därefter har Transport, brandmannafacket och CWU, som närmast kan jämföras med fackförbundet Seko, fattat beslut om att backa upp kampanjen.
Trots fackledningens opposition, har även Nordirlands motsvarighet till LO beslutat att uttala sitt stöd för vägra betala-kampanjen.
Kampanjens genomslag är också anledningen till att alla partier som ställde upp i valet har känt sig tvingade till att uttala ett motstånd mot vattenavgifterna. Men alla de etablerade partierna markerade samtidigt att de inte stödde en vägra betala-taktik.
Det betyder att de uppmanar människor att betala en avgift som man säger sig vara emot, varför det inte är konstigt att partierna har svårt att vinna trovärdighet.
Vägra betala-kampanjen går nu vidare med en stor demonstration 31 mars. Vid demonstrationen kommer bland annat Tommy Sheridan, från Skottland, en av ledarna för den anti poll tax-rörelse som fällde Thatcher, samt Joe Higgins, Socialist Partys (CWI Irland) parlamentsledamot, att tala.

Peter Hadden

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!