CWI-skolan i Belgien: Socialistiska svar på kapitalismens kris

2009-07-14 14:06:51
– Världsekonomin krympte med 3 procent från andra kvartalet 2008 till andra kvartalet i år. Detta efter en tillväxt på 5 procent per år de fem föregående åren. Den globala ekonomiska krisen är den värsta på 80 år och bäddar för fördjupade politiska och sociala kriser.

Det sa Lynn Walsh från CWI:s internationella sekretariat när han inledde diskussionen om världsekonomin på årets sommarskola i Belgien.

Drygt 300 socialistiska kämpar från Europas alla hörn, plus ett antal deltagare från andra delar av världen, är i veckan samlade i Belgien för intensiva diskussioner om världsläget, arbetarkampen och socialisters svar. Från Sverige deltar 26 medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, som är CWI:s svenska sektion.

Förutom krisen i ekonomin behandlade den första dagens diskussioner också klimathotet, masskampen i Iran, händelserna i Xinjiang, kuppen i Honduras och andra akuta frågor.

– Vi har i år sett inledningen till ett motstånd mot krisen, med generalstrejker i Frankrike och Grekland; samt en strejkvåg i Storbritannien med Lindseystrejken och ockupationerna av Visteons fabriker. Men vi är bara i början av en omvälvande förändring av medvetenheten. När det amerikanska försäkringsbolaget AIG, som räddats med statliga miljarder, fortsatte dela ut enorma bonusar skrev en journalist att det kunde starta en antikapitalistisk tidvattenvåg, sa Lynn Walsh.

– En fjärdedel av världens förmögenhet har utplånats hittills under krisen, 50 000 miljarder dollar. Det motsvarar värdet av hela den globala produktionen under minst ett halvår. Men kapitalisterna och deras politiker och ekonomer kan inte förklara krisens orsaker och har heller inte någon lösning på den.

Regeringarnas stödpaket kan kanske tillfälligt mildra en del av krisens effekter, men det finns ingen möjlighet till någon snabb återhämtning. De offentliga underskotten ökar snabbt, utan att politikerna vet vilken effekten blir. Men överallt skickas räkningen för krisen till arbetare och fattiga. Kapitalistiska ekonomer varnar för att kriskurvan kan fortsätta som ett L eller ett W.

Kapitalismens anhängare blir färre. Till och med i en opinionsmätning i USA svarade 30 procent av de unga tillfrågade att de föredrar socialism, medan 37 procent fortfarande ansåg kapitalismen vara bäst. Då har krisens effekter ännu bara börjat synas, klasskampen är ännu på en låg nivå och det saknas socialistiska massorganisationer.

Kamrater från bland annat Australien, Malaysia, USA, Frankrike, England, Ryssland och Sverige gjorde inlägg om krisens effekter. Ett tecken på krisens djup är att världshandeln beräknas sjunka med 9 procent i år, ett snabbare fall under 30-talskrisens första år.
Ett av de socialistiska svar som diskuterades var att produktionen inom fordonsindustrin måste ställas om för att rädda jobb och klimat. Ett genomgående tema var behovet av nya kämpande arbetarpartier med en socialistisk politik, något CWI:s sektioner i hela världen arbetar för. Arbetarkamp och demokratisk socialistisk planering är svaret på kapitalismens kriser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!