CWI vinner mark i Finland

2012-11-22 12:21:40
CWI:s finländska sympatisörer i gruppen Sosialistinen Vaihtoehto (Socialistiskt Alternativ, SV) och CWI-medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Sverige utförde en mycket lyckad kampanjturné i den finländska huvudstadsregionen. Nya medlemmar värvades och CWI fick flera nya intresserade.

CWI:s arbetsgrupp kampanjade bland annat på universitetet i Helsingfors och under de två dagarna – den 15-17 november – genomfördes flera diskussioner med personer som var intresserade av antingen medlemskap i CWI eller samarbete kring kampanjer och arbetet för att ­bereda vägen för ett nytt arbetarparti i Finland.
Ett trettiotal exemplar av det senaste numret av finskspråkiga Sosialistinen Vaihtoehto såldes (plus mycket annat material ) och nya kontakter knöts.

Aktiviteterna kulminerade i ett öppet möte, som hölls i det anrika bi­blioteket på Richardsgatan i ­centrala Helsingfors på ­lördagseftermiddagen.
Evenemanget, som var det första i sitt slag i Helsingfors, samlade ett tiotal personer. På mötet deltog, förutom CWI:s medlemmar och sympa­tisörer, bl a aktivister från Kommunistiska Ungdomsförbundet (Kom­NL).
Deras representant höll med om att Vänsterförbundets ledning har förborgerligats och svikit arbetarklas­sen då den valt att delta i den nuvarande borgerligt ledda regeringen, och sade att aktivister ur KomNL är intresserade av att bygga ett nytt socialistiskt alternativ medelst aktiv kamp på gräsrotsnivå, i samarbete med CWI.

Sosialistinen Vaihtoehto har tidigare mest haft aktiviteter i trakten kring Oulu (Uleåborg).
Nu har gruppen för första gången en kärna av sympatisörer och medlemmar även kring huvudstaden. Dessa har som mål att samlas för möten och aktiviteter regelbundet, arbeta med lokala kampanjfrågor och medverka till att på sikt och i samarbete med kringliggande CWI-organisationer bygga CWI i Finland.
Samtidigt är man beredda till nätverkssamarbete med andra som vill kämpa mot nedskärningpolitik och nyliberalism.
– Det internationella samarbetet, och internationalismen, är för mig den viktigaste fördelen med att tillhöra CWI, säger en av de nya medlemmarna i Helsingfors, Juhani Valo.
Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!