Dagens pensionssystem – en fattigdomsfälla

2017-03-01 20:09:11
Det drygt 20 år gamla pensionssystemet vilar på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna. Ännu har ingen utvärdering av systemet gjorts. Det var meningen att pensionssystemet skulle vara ekonomiskt stabilt och ge ekonomisk trygghet till pensionärerna. Men pensionerna har sänkts, i flera omgångar.

Med dagens pensionssystem kommer pensionerna att närma sig ca 40 procent av slutlönen, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Statsminister Löfven tillsatte 2016 en utredning om pensionerna; ”De är olika och ska ses över”. PRO:s ordförande var glad att han fick med sig alla partier som står bakom det gällande pensionssystemet. 

Men med tanke på dessa partiers politik i övrigt är risken stor för att det blir nya försämringar snarare än förbättringar. 

 Nya siffror, från EU:s statistikmyndighet Eurostat visar att andelen personer över 65 år som riskerar att leva i fattigdom har ökat kraftigt i Sverige, från tio till 18 procent på tio år. Det är 355 000 personer. Bland pensionärer över 75 år riskerar en av fyra att leva i fattigdom. 

Enligt Pensionsmyndigheten lever 225 000 pensionärer under fattigdomsgränsen idag. Antalet fattiga pensionärer har nästan fördubblats sedan 2006.

Att lyfta alla pensionärer över fattigdomsgränsen skulle kosta runt 4,5 miljarder kronor varje år. Utslaget på varje pensionär rör det sig om ungefär 1 700 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Mest akut är det för kvinnor. Det kan fungera när och om man är två. Men när man blir ensam, då blir det svårare. I de flesta fall lever kvinnor längre och vill då ofta byta boende till något mindre och billigare. 

Men det mesta som erbjuds idag är dyra bostadsrätter, och med låg pension nekas du lån. 

Man kan ju undra hur det kommer sig att de som har varit med och byggt upp detta land, denna välfärd (som nu håller på att raseras) nu är tvungna att klara sig på 11 000 kronor i månaden. EU:s fattigdomsgräns ligger på 10 800 kronor. Hur kan det komma sig?

PRO har föreslår fem steg mot ett bättre pensionssystem;

  • Höjt bostadstillägg – så att det täcker hela hyreskostnaden, upp till 7000 kronor per månad. 
  • Bättre uppräkning av pensionerna, även garantipensionerna måste följa inkomstutvecklingen.
  • Bort med bromsen i pensionssystemet. Pensioner ska inte sänkas.
  • Omfördela arvsvinsterna till de med lägst pension.
  • Förändringar av pensionssystemet, så att alla får ett grundskydd och att en inkomstrelaterad pension läggs på denna.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS)  kräver dessutom en omedelbar höjning av pensionerna, låt banker och storföretag betala – riv upp pensionsuppgörelsen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!