Danska sjuksköterskor svarar regeringen med vild strejk

Efter att sjuksköterskorna påtvingades ett avtal utan ordentliga löneökningar och bättre villkor har de nu svarat med timslånga vilda strejker som sprids till fler och fler sjukhus, här utanför Rigshospitalet.

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Den 28 augusti beslutade den danska S-regeringen att förbjuda sjuksköterskornas tio veckor långa strejk för bättre arbetsvillkor och högre löner. Sjuksköterskorna påtvingades ett avtal utan ordentliga löneökningar, men har den senaste veckan svarat med timslånga vilda strejker på en rad sjukhus i landet i en strejkrörelse som har vuxit.

Sjuksköterskan Luca Pristed vid Rigshospitalet i Köpenhamn berättade för Danmarks radio i tisdags att: 
– Vi kan helt enkelt inte spela efter de regler som gäller längre. Vi provade att använda den danska modellen och strejk, och kämpa för bättre villkor och lön. Det har inte fungerat.
Istället för högre löner och bättre villkor har regeringen genom en lag påtvingat dem ett avtal i linje med de statliga medlarnas bud, utan extra pengar och bara ett löfte om en kommitté som under flera år ska diskutera lönestrukturen i offentlig sektor. 

Ilskan är enorm efter att sjuksköterskor under många år halkat efter liknande mansdominerade yrken, samtidigt som nedskärningar och pandemin gjort arbetssituationen ohållbar med exempelvis mycket övertid. Trots arbetsgivarnas ansvar för situationen är det nu sjuksköterskorna som även förnekas rätten att strejka för sina villkor.
Många tror att arbetsgivarna, de danska regionerna, medvetet inte gjorde några försök att komma överens i förhandlingarna, och väntade på att sjuksköterskornas strejkkassa skulle tömmas tills regeringen ingrep och stoppade strejken, precis som regeringen gjorde i lärarkonflikten 2013, då nuvarande statsminister Mette Frederiksen var arbetsmarknadsminister.

Som svar på detta började förra veckan de vilda strejkerna (i brott mot det av regeringen påtvingade kollektivavtalet) på sjukhus i Roskilde, Horsens samt på Aarhus Universitetssjukhus. Den här veckan har strejkerna fortsatt på Rigshospitalet och på Aalborgs Universitetssjukhus. 
Strejkerna pågår en timme på morgonen mellan 07.45 och 08.45, när de strejkande går ut från arbetsplatsen för att genomföra manifestationer. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger fullt stöd till de strejkande sjuksköterskorna. Nu måste resten av arbetarrörelsen ge sitt stöd mot regeringens antifackliga agerande, som på sikt kan drabba alla arbetare som kämpar för bättre villkor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!